Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP
Image Alt

#Nederlands-Indie

De Tweede Wereldoorlog in Zuidoost Azie

Nederlands-Indie

Op 7 december 1941 viel Japan de Amerikaanse basis Pearl Harbor aan. De volgende dag verklaarde Nederland de oorlog aan Japan. Op 8 maart 1942 capituleerde Nederlands-Indie en de Japanse bezetting volgde.

De Tweede Wereldoorlog eindigde in Nederland op 5 mei 1945. Maar de oorlog in Nederlands-Indiƫ duurde nog voort tot 15 augustus 1945, toen Japan capituleerde. Daarna brak echter de Bersiap periode uit, waarbij duizenden Nederlanders en Nederlands-gezinden een gewelddadige dood vonden.

Na twee zogenoemde politionele acties, die in feite als oorlogen kunnen worden aangeduid, heeft Nederland de soevereiniteit van de Republik Indonesia op 29 december 1949 erkend. Dat betekende het einde aan een jarenlange oorlog, die met de Japanse bezetting begon.

Maar het betekende ook het einde van Nederlands-Indiƫ als onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden en was de aanzet tot een exodus van honderdduizenden landgenoten naar het voor velen onbekende Nederland.

In Nederland zijn ca. 180.000 mannen, vrouwen en kinderen geregistreerd als oorlogsslachtoffer. De Oorlogsgravenstichting beheert en onderhoudt wereldwijd meer dan 50.000 Nederlandse oorlogsgraven van militairen en burgers. Op Java zijn zeven Erevelden ingericht waar 25.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers hun laatste rustplaats hebben gekregen. In 2017 zijn zeven kruisen opgericht op het Nationaal Ereveld Loenen; deze kruisen symboliseren de verbinding met de zeven Erevelden op Java.

Projecten

Videoproject CEWIN 2019
Video boek Ver weg
Reactieformulier