GO UP
Ver weg en toch dichtbij
Ik Geef Een Gezicht

Algemene gegevens

Aanvangsdatum: 1 maart, 2020
Einddatum: 31 december, 2021
VredesEvent Ereveld Vol Leven
Aantal deelnemers: circa 15
Wie krijgen een gezicht?

Leden van de eerste generatie Indische Nederlanders in Nederland.

Informatie voor deelnemers

Wat is er gebeurd?

DE 2e TWEEDE WERELDOORLOG

Op 5 mei hebben we het einde van de Tweede Wereldoorlog en 75 jaar vrijheid in Nederland gevierd. In het overzeese gebiedsdeel van het Koninkrijk der Nederlanden eindigde de Tweede Wereldoorlog echter pas op 15 augustus 1945. Door het eenzijdig uitroepen van de Republiek Indonesië op 17 augustus 1945 en de daarop volgende Bersiap tijd was de vrede voor veel leden van de Nederlands-Indische, Moluks Nederlandse en Nederlands-gezinde gemeenschap nog lang niet voelbaar.

FAMILIEARCHIEVEN KOESTEREN

In de jaren ’50 en ’60 zijn meer dan 300.000 van hen naar Nederland uitgereisd; zij hebben in Nederland en elders met hun vele vormen van verlies en verdriet moeten leren omgaan. De verhalen, die we vastleggen zijn verhalen van de eerste generatie. Ook leggen we delen van hun familiearchieven vast en spreken we met hun (klein)kinderen over de geschiedenis van hun (groot)ouders en wat dat voor hen betekend heeft.

DE VERHALEN DOORVERTELLEN

De belangstelling naar de geschiedenis van Nederlands-Indië onder de 2e en 3egeneratie Indische en Molukse Nederlanders neemt toe. In de literatuur verschijnen tal van boeken, met een narratief vanuit Indisch, dus niet Nederlands/Hollands, standpunt geschreven. Zij geven vaak een nieuw, verhelderend inzicht in het historisch perspectief en in de maatschappelijke verhoudingen in Nederlands-Indië. Ook in de theater- en filmwereld is er een grote belangstelling voor dat verleden en voor persoonlijke verhalen.

De organisatie

Contactpersoon

Drs. Carel Banse

Projectmanager

Email: carel@geefeengezicht.nl

Mob.: 06 44752934

Wat gaan we doen?

Geef een Gezicht wil persoonlijke belevenissen van de eerste generatie Indische Nederlanders op video vastleggen. Deze video’s geven inzicht in de (veelal) onderbelichte geschiedenis van Nederlands-Indië en van de Indische Nederlanders. Daarmee krijgt het project ook een educatief karakter.

Daarnaast wil Geef een Gezicht aandacht geven aan hoe die ervaringen hun mening en houding ten opzichte van een aantal n.t.b. thema’s hebben beïnvloed. Hoe staan zij (en hun kinderen) ten opzichte van het overkoepelende thema van het project: Verhalen, vergeten, vergeven, verzoenen’?

Er worden 10 video’s gemaakt rondom een of meer thema’s; daarin komen ook de verhalen van betrokkenen tot uiting. In gezamenlijkheid geven de video’s binnen de historische context een beeld van de geschiedenis van Nederlands-Indië en de Indische Nederlanders in Nederland.

De video’s worden zodanig geproduceerd dat zij op verschillende platforms kunnen worden bekeken; een gerichte social media campagne faciliteert de verspreiding van het materiaal, dat ook beschikbaar blijft via de eigen website en overige social media kanalen.

De getroffenen

Stel een leeftijdsbereik in

0100

Sorteer op naam/leeftijd

KOPIJN-FRANKEN, A.
KOPIJN-FRANKEN, A.
86 jaar
Driehuis
NEMMERS-SMITH, L.
NEMMERS-SMITH, L.
83 jaar
Utrecht
VALK-DAVISON, G.M.
VALK-DAVISON, G.M.
39 jaar
Ambarawa
BECKING, K.
BECKING, K.
81 jaar
Warmond
JACOBS, J.C.
JACOBS, J.C.
jaar
Breda

Mede mogelijk gemaakt door

Ik Geef Een Gezicht
Doelgerichter

Ik geef een gezicht

 

Ik Geef Een Gezicht

Regisseur

Dennis Brussaard
Dennis Brussaard
dennis@geefeengezicht.nl
06 54 628 928
Dennis is verantwoordelijk voor de samenstelling en regie, beeldregistratie en videomontage.

Projectmanager

Carel Banse
Carel Banse
carel@geefeengezicht.nl
06 44 752 934
Carel is verantwoordelijk voor de website en hij is het aanspreekpunt voor de deelnemers.

Blijf op de hoogte

VredesEvent Ereveld Vol Leven