Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Herdenking De 46 van Ramakersbroek

Op 2 maart 1945 worden 46 mannen uit heel Nederland op een akker aan de rand van Varsseveld bij het Rademakersbroek gefusilleerd. De jongste is 18, de oudste 65 jaar. Onder hen zijn kopstukken van het verzet uit Gelderland en Overijssel. De meesten van hen komen op voor vrijheid, soms met kleine soms met grote verzetsdaden. Aan het einde van de oorlog worden ze opgepakt en komen als zogenaamde ‘Todeskandidaten’ terecht in gevangenis De Kruisberg in Doetinchem. Ze zullen de bevrijding net niet halen: slechts vier weken na hun dood worden Aalten en omgeving bevrijd. Hun dood brengt onnoembaar leed bij de families die zij achterlaten: (zwangere) vrouwen, kinderen, ouders, broers en zussen. Ook voor volgende generaties blijft dit drama traumatisch.

Op het monument Rademakersbroek, dat vanaf 1949 de plek van de massa-executie markeert, staan de namen van de 46 mannen. Jaarlijks worden zij daar herdacht door nazaten, de getuigen van het drama en anderen uit de regio, jong en oud. Het drama van het Rademakersbroek werd tot voor kort gezien als een ‘lokaal drama’ en kreeg nauwelijks bekendheid. Er is nooit echt onderzoek gedaan naar de slachtoffers. We wisten tot voor kort slechts een naam, de leeftijd en de laatste woonplaats. Als er al aandacht was, ging deze vooral uit naar de aanleiding van de represaille: het doden van vier Duitse militairen door verzetsgroep De Bark in hun boerderij op de grens van IJzerlo en De Heurne.

De afzonderlijke levensgeschiedenissen en in samenhang daarmee het verhaal van de tragedie van de 46 mannen van het Rademakersbroek zijn nu vastgelegd op de website https://de46vanhetrademakersbroek.nl en in een brochure. Het is fijn dat we de informatie breed en veelomvattend beschikbaar kunnen stellen en zo de mannen een gezicht hebben kunnen gegeven.

Een naam en een gezicht, een mens komt tot leven. Een leven dat werd afgebroken met bruut geweld, door een bezetter die geen tegenspraak duldde, die vrijheid en levens vertrapte. Het was nota bene een bezetter die in Duitsland democratisch was gekozen. Dat geeft te denken over toen en over nu, over keuzes, alert blijven en zuinig zijn op onze vrijheid. Daarover willen we vooral met de jeugd praten.

Lees meer

 

Het project

Aanvangsdatum: 2 maart 2022
Einddatum: 2 maart 2022
Lokatie: Varsseveld

Lokale contactpersoon

Gerda Brethouwer

info@onderduikmuseum.nl

05 4347197

Regisseur

Dennis Brussaard

dennis@geefeengezicht.nl

06 54628928

Projectmanager

Carel Banse

carel@geefeengezicht.nl

06 44752934

Dit project is mede mogelijk gemaakt door:

De getroffenen