GO UP
Herdenken.tv

SCHAFT, H.

Ik Geef Een Gezicht

SCHAFT, H.

Herdenken.tv

Profiel Getroffene

Ik Geef Een Gezicht

SCHAFT, H.

Leeftijd:

24

Geboortedatum:

1920-09-06

Geboorteplaats:

Haarlem

Overleden op:

1945-04-17

Plaats overleden:

Overveen - Bloemendaal

Rustplaats:

Eerebegraafplaats Bloemendaal

Korte samenvatting:

Hannie Schaft was een bijzondere verzetsstrijdster in de Tweede Wereldoorlog. Er waren wel meer vrouwen actief in het verzet, maar Hannie en de beide verzetszussen namen als een van de weinigen deel aan het gewapende verzet tegen de nazi’s. Dit kostte Hannie het leven: vlak voor de bevrijding werd ze gevangengenomen en gefusilleerd.

De beide zussen Oversteegen zijn ver na de oorlog overleden op hoge leeftijd. Zowel Hannie, als de zussen Oversteegen laten nabestaanden achter die jaarlijks aanwezig zijn tijdens de Hannie Schaft Herdenking.

Te midden van de 374 slachtoffers die rusten op Erebegraafplaats Bloemendaal ligt een vrouw: Jannetje Johanna Schaft, beter bekend als Hannie Schaft. Ze ligt begraven in het middelste vak, vak 22. Op tweeëntwintigjarige leeftijd was Hannie Schaft in het Haarlemse verzet terecht gekomen.

Aanvullingen deelnemer:

Het gedachtegoed van de Nationale Hannie Schaft Stichting staat voor:

  • Opkomen voor vrijheid en inclusiviteit;
  • Tegen discriminatie en uitsluiting;
  • Voor een toekomstbestendige vreedzame samenleving.

Hannie Schaft is hét icoon voor de Nationale Hannie Schaft Stichting. Met in haar kielzog de beide verzetsvriendinnen Truus en Freddie Oversteegen waarmee Hannie het verzet pleegden.

De Nationale Hannie Schaft Stichting bewaakt het gedachtegoed van Hannie Schaft en draagt deze uit in Nederland en daarbuiten.

De Nationale Hannie Schaft Stichting is geheel afhankelijk van donaties, giften en subsidies.

Het volledige bestuur bestaat uit betrokken vrijwilligers die zorgen voor de uitoefening van alle taken en het uitdragen van haar missie.

Fotogalerij:

Bijzonderheden:

Live videostream en TV uitzending op NH Nieuws

In 2020 is een start gemaakt vanuit de Grote Kerk of St. Bavo in Haarlem met een live videostream van de jaarlijkse herdenking op de laatste zondag van november. Er vond een TV uitzending plaats op NH Nieuws en de NOS bracht een documentaire over het leven van Hannie Schaft met de beelden van de herdenking. We bereikten hiermee meer dan 500.000 kijkers.

28 november markeert de dag dat Hannie haar kist in 1945 onder Koninklijke en nationale belangstelling vanuit de St. Bavokerk werd overgebracht naar haar laatste rustplaats in Overveen. Hier ligt Hannie begraven als enige vrouw tussen 371 verzetsstrijders die omkwamen door hun verzetswerk tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

Ter illustratie de opening van de Hannie Schaft 100 jaar Viering vanuit de St. Bavokerk in Haarlem (uit de live uitzending). Hierbij verbinden we haar laatste rustplaats op de Eerebegraafplaats Bloemendaal aan de St. Bavokerk in Haarlem met haar herdenkingsmonument in het Kenaupark waar 100 vrouwen Hannie een groet brengen door het getal 100 te vormen:

Link om te bekijken:

https://vimeo.com/469500250

Dit zijn de ‘Hannies van nu’. Vrouwen die deelnemen aan onze huidige samenleving die staan voor gelijkheid. Klein en groot, jong en oud, van iedere afkomst.

Zij staan voor het nastreven van diversiteit en inclusie voor meer gelijke kansen en tegen discriminatie. Dáár stond Hannie voor met haar verzetsgroep en daar staan deze vrouwen voor anno 2021.

 

 

1920 - 1942 (02:53)
1941 - 1945 (02:34)
Hannie Schaft Nalatenschap (08:24)
100 vrouwen eren Hannie Schaft in Kenaupatk Haarlem (06:10) met zang Wyke van Weelden

Ik krijg een gezicht door:

Tijdens het event:

Hannie Schaft krijgt een gezicht (04:26)
Hannie Schaft promovideo (kort)
Laatste update:
2024-05-17 22:50:35