Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Oswald Reinhold Wilhelm ASSMANN

Geboren: 09-05-1887

Tegelen

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Begraafplaats Rentinkkamp, Varsseveld

Leeftijd: 57 jaar

Event

Levensverhaal

Oswald Reinhold Wilhelm Assmann wordt op 9 mei 1887 in het Limburgse Tegelen geboren als zoon van de uit Duitsland afkomstige fabrikant Franz Dominicus Oswald Assmann en Magdalena Kloeck. Hij studeert rechten en volgt zijn in 1909 overleden vader op als fabrikant van metaalwaren en karton in Tegelen. Met zijn tweede echtgenote woont hij vanaf 1939 in Amersfoort op Van Marnixlaan 41.

In de oorlog ondersteunt Assmann vanaf 1941 de gevangenen in Kamp Amersfoort met voedselpakketten en kleding. Ook is zijn woning een postadres voor Vrij Nederland en koeriers- en inlichtingendienst Rolls Royce (opgericht in september 1944). Hij verspreidt Vrij Nederland en vanaf begin 1944 vermenigvuldigt en distribueert hij ook het Geallieerd Nieuws. In het voorjaar van 1945 begint Assmann zelf bulletins te maken gebaseerd op radioberichten uit Londen en bevrijd gebied. Zoals zijn vrouw na de oorlog schreef:

“Mijn man was idealist en beweerde dat de mensen de Engelse berichten nodig hadden. Hij noemde het ‘de vitamientjes’.”

Begin 1945 helpt de ondergedoken student Jan de Vries Assmann met de bulletins. De fabriek in Tegelen is dan inmiddels tot de grond toe afgebrand door granaatschoten van de Amerikanen.

Op 20 februari 1945 valt de SD de woning binnen en worden Assmann en De Vries op heterdaad betrapt bij het maken van illegale lectuur. Het is onduidelijk of er sprake is van verraad, maar een deel van de Rolls Royce-lijn Amsterdam-Zwolle wordt in februari 1945 opgerold. Ook Rolls Royce-medewerker Leendert Hohoff wordt die dag bij Assmann thuis gearresteerd. Hij was vanuit Amsterdam gekomen om te waarschuwen. Alle drie worden gefusilleerd.

Foto’s

Cover boekje Rolls Royce

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina