Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Hilbrand Johannes BAAR

Geboren: 12-08-1924

Haren

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Algemene Begraafplaats, Nunspeet-Oost

Leeftijd: 20 jaar

Event

Levensverhaal

Op 12 augustus 1924 wordt Hilbrand Johannes Baar in Haren geboren als zoon van seinwachter bij de spoorwegen Arent Baar en Henderika Vrieling. Het gezin telt drie kinderen. In de jaren dertig verhuist de familie naar Hulshorst op de Veluwe, omdat Baars vader daar is benoemd tot stationschef. Bram werkt als kruideniersbediende.

In de oorlog gaat het gezin in het verzet. Hun huis grenst aan het perron en als een trein stopt kunnen Joden en andere passagiers zonder documenten snel ongezien verdwijnen. Het huis is voor velen een tussenstop en onderduikplaats. Baar besluit in overleg met het verzet om eind 1942 als infiltrant een opleiding tot politieagent te volgen in de Westenberg Kazerne in Schalkhaar, opgezet om Duitsgezinde Nederlandse politieagenten te kweken. Als agent in Nijmegen laat Baar op verzoek persoonskaarten van gezochte verzetsmensen verdwijnen uit het restant van het Haagse bevolkingsregister. In september 1944 voegt Bram zich voltijds bij de verzetsgroep Hulshorst-Hierden van Joop Migchelsen. Hij is commandant en instructeur. De leden verzorgen voedselbonnen voor onderduikers, vervalsen persoonsbewijzen, verspreiden illegale kranten, geven berichten door, transporteren wapens en springstof en verstoppen piloten.

Op 30 september wordt Baar bijna gearresteerd, maar hij weet te ontsnappen door een Duitse politieman neer te slaan en duikt onder. Zijn verzetswerk gaat door. Uiteindelijk wordt Bram op 13 januari 1945 samen met kameraden gearresteerd als ze bij het spoor recht in de armen van de SD lopen. In de Jan van Schaffelaerkazerne in Ermelo volgen zeer zware verhoren. In februari zit Baar gevangen in De Kruisberg.

Foto’s

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Ik heb de familie van de heer Baar ontmoet.

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina