Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Dionisius Dirk BAKKER

Geboren: 01-10-1879

Dubbeldam

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Algemene Begraafplaats, Nunspeet-Oost

Leeftijd: 65 jaar

Event

Levensverhaal

Op 1 oktober 1879 wordt Dionisius Dirk Bakker inDubbeldam geboren als zoon van Adrianus Bakker en Maria Leenheer. Hij trouwt in 1898 met Johanna Willemina Kramp (Doesburg 1880) en krijgt vier kinderen. Bakker werkt als conducteur bij de spoorwegen en in Amsterdam wordt hij hoofdconducteur. Eind 1937 overlijdt zijn echtgenote en komt de jongere Cornelia Johanna van Rheenen (Haarlem 1900) het huishouden doen. Zij trouwt met Bakker en het echtpaar verhuist eind jaren dertig naar Albertlaan14 in Nunspeet, waar Bakker met pensioen gaat.

Vanaf de zomer van 1940 verbergen Opa Bakker en Tante Cor – zoals ze in de oorlog bekend staan – onderduikers in en rond hun huis bij het bos. Bakker zit in de leiding van de LO in Nunspeet en in april 1943 is het echtpaar medeoprichter van het Verscholen Dorp: een onderduikplek in de bossen rondom Vierhouten, die bestaat uit hutten en holen onder de grond, waar op het hoogtepunt bijna 100 mensen wonen. Het echtpaar staat dag en nacht klaar. Op zondag 29 oktober 1944 – Cors verjaardag – wordt het kamp bij toeval ontdekt. Op acht Joodse onderduikers na – die allen de dood vinden – kan iedereen ontkomen. Tijdens de spoorwegstaking van najaar 1944 zorgt Bakker dat de salarissen worden uitbetaald door op de verschillende onderduik adressen langs te gaan.

Op 13 februari 1945 wordt hij thuis gearresteerd, terwijl de SD eigenlijk komt voor een tijdelijke huisgenoot, die leider is van de Rolls Royce-koerierspost in Nunspeet. Bakker wordt zwaar verhoord in Ermelo en Apeldoorn, belandt in De Kruisberg en wordt uiteindelijk onder zijn schuilnaam Hendrik van Rooyen gefusilleerd.

Foto’s

Persoons-bewijs Cornelia van Rheenen uit 1941

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina