Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Jan BLANKESTIJN

Geboren: 11-04-1914

Nijkerk

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Begraafplaats Heidehof, Ugchelen

Leeftijd: 30 jaar

Event

Levensverhaal

Jan Blankestijn is op 11 april 1914 geboren in Nijkerk als zoon van spoorwegarbeider Rijk Blankestijn en Jannetje van Esveld. Zijn ouders zijn in 1901 getrouwd. Het is een groot gezin, dat onder andere in Nijkerk en Hoogland woont. Vader Blankestijn overlijdt eind 1918 als Jan pas 4 jaar oud is. Moeder Jannetje zal tien jaar later in de zomer van 1928 overlijden.

In de jaren dertig dient Jan als kanonnier – soldaat bij de artillerie – 2e klasse bij het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Najaar 1934 vertrekt Blankestijn naar Nederlands-Indië. Augustus 1939 mag hij voor eervol ontslag terug naar Nederland. Eind oktober zet hij voet aan wal in Amsterdam.

In de oorlog woont Blankestijn in Apeldoorn. Hij werkt daar in de Centrale Keuken en is koopman van tweedehands goederen. Tussen 1941 en 1942 verhuist Blankestijn van Molenstraat 97 naar Stoomwezenstraat 9. Dit is ook het adres van Janna Wilhelmina Landman (Epe 1911) en Ludovicus Kalkman en hun twee kinderen. Blankestijn krijgt een relatie met Janna, terwijl haar echtgenoot in Duitsland tewerkgesteld is. De verhouding en het samenwonen veroorzaken opschudding in de omgeving.

Blankestijn gaat in het verzet. Hij zit bij een knokploeg, helpt bij droppings en verzorgt Joden. Maar hij zou een dubbelzinnige figuur zijn geweest, een vrijbuiter. Zo zou Jan op 7 januari 1945 zijn gearresteerd, omdat hij vermomd als politieagent met twee vrienden voor eigen rechter speelde op boerderijen waar zwarte handel of zwendel met levensmiddelen was tegen woekerprijzen.

Hij wordt op 29 mei in Apeldoorn begraven. Janna wordt in 1983 bij hem begraven.

Foto’s

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina