Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Franciscus Leonardus BOKS SCHOLTEN

Geboren: 21-07-1917

Den Haag

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Nationaal Ereveld, Loenen

Leeftijd: 27 jaar

Event

Levensverhaal

Op 21 juli 1917 wordt Franciscus Leonardus – Leo – Boks Scholten geboren in Den Haag, als onecht kind van Henriëtte Dreesens en een advocaat uit Dordrecht. Zijn moeder trouwt in 1920 maar zal twee jaar later alweer scheiden. In het voorjaar van 1923 wordt Leo’s halfbroer Carel geboren. Henriëtte krijgt in 1928 nog een zoon, maar zij sterft twee maanden na zijn geboorte. Na haar dood worden Leo en Carel geadopteerd door het echtpaar Berend Gerhardus Barthus Scholten en Cornelia Aartje Henriëtte Boks (de jongste wordt in een ander gezin opgenomen). Scholten heeft met zijn schoonvader Gerrit Marinus Boks een verffabriek de Hecla in Terwolde, dat uiteindelijk een fruitteeltbedrijf wordt. Leo wordt fruitkweker en landbouwer.

In de oorlog gaat Boks Scholten in het verzet. Hij is koerier, lid van een knokploeg in Olst en betrokken bij droppings. Hij vervoert en verbergt wapens, pleegt aanslagen op spoorlijnen en neemt deel aan overvallen. Leo woont en werkt onder andere op landgoed De Kranenkamp bij Diepenveen. Hij zou in 1943 zijn gearresteerd, maar weer vrijgelaten. Als hij in oktober 1944 wordt gezocht door de SD steekt hij de IJssel over. Hij duikt onder in Vaassen – zijn schuilnaam is Leo Sluiters – en sluit zich aan bij de knokploeg van politieagent Gerhardus Johannes Lovink, ook wel bekend als de Bende van Lovink.

Op 10 februari worden beide mannen in Vaassen gearresteerd. Via het politiebureau in Epe en de Willem-III kazerne in Apeldoorn belanden ze in De Kruisberg en worden op 2 maart gefusilleerd. Boks Scholten laat zijn verloofde Barbara van Ommen uit Emst achter.

Foto’s

Boks Scholtens verloofde Barbara van Ommen

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina