Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Albert BOLS

Geboren: 19-12-1909

Bergentheim

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Begraafplaats, Bergentheim

Leeftijd: 35 jaar

Event

Levensverhaal

Albert Bols wordt op 19 december 1909 geboren in Bergentheim als zoon van arbeider Berend Bols en Geertje Kruithof. Bols is de oudste en vernoemd naar zijn opa aan vaders kant. Hij woont in Bergentheim en is daar opzichter bij de plaatselijke bureauhouder van de Landbouw Crisis Organisatie, die toezicht houdt op de voedselproductie. Bols controleert boeren en bestrijdt zwarte handel.

In de oorlog is hij lid van de Raad van Verzet en de Binnenlandse Strijdkrachten. Samen met zijn collega Mans Schuurman is Bols betrokken bij hulp aan onderduikers, de illegale distributie van bonkaarten, wapenvervoer en verspreiding van Trouw. Hij fietst door de omgeving van Bergentheim, houdt in de gaten wat er gebeurt en biedt mensen hulp.

Op 11 januari 1945 wordt Bols samen met Schuurman gearresteerd. Die dag is de SD op zoek naar de Nederlands-hervormde dominee Kees Dijkhuis uit Bergentheim, die tijdig zijn pastorie ontvlucht. Bols besluit samen met Schuurman gauw verdachte papieren bij Dijkhuis thuis op te ruimen. Helaas worden ze verraden en vallen leden van het Duitse Kontrollkommando uit Kamp Erika in Ommen de pastorie binnen. Bols en Schuurman weten te ontsnappen, maar ze moeten hun fietsen met adresplaatje achterlaten en zo worden ze gevonden. Ze worden vastgezet in Kamp Erika en bij verhoor zwaar mishandeld, net zolang tot ze de namen van andere verzetslieden uit de omgeving prijsgeven. Via het Huis van Bewaring in Almelo, belanden Bols en Schuurman in De Kruisberg. Twaalf mannen uit de omgeving van Hardenberg – de zogenaamde Trouw-groep – worden op 2 maart gefusilleerd.

Foto’s

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina