Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Christiaan Lambertus BRUMMER

Geboren: 29-03-1913

Almelo

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Begraafplaats 't Groendael, Almelo

Leeftijd: 31 jaar

Event

Levensverhaal

Op 29 maart 1913 wordt Christiaan Lambertus Brummer in Almelo geboren als jongste zoon van opperman Christiaan Lambertus Brummer en Grietje Kuik. Brummer is grondwerker en huwt eind 1935 Johanna – Anna – Toerse (Almelo 1916). Het echtpaar woont aan de Vriezenveenseweg 84 in Almelo, in een groot, wit huis waar meerdere gezinnen wonen. Ze krijgen drie kinderen: Grietje (1936), Gerrit Jan (1937) en Lucas (1944). Brummer werkt tijdens de bezetting als straatveger bij de toenmalige gemeentereiniging.

In het laatste oorlogsjaar woont er een Duitse soldaat – waarschijnlijk gedeserteerd – in hetzelfde gebouw als de familie. Die heeft een relatie met Brummers zus Grietje. Haar verkering vordert op straat op eigen houtje verschillende goederen, zoals een fiets die hij aan Brummer geeft. Deze verkoopt het rijwiel door aan zijn zwager Gerrit Toerse. Als de relatie uitraakt gaat Grietje, wellicht vanwege een verbroken trouwbelofte of zwanger, naar de Duitse autoriteiten.

Vervolgens worden Toerse en Brummer vermoedelijk in december 1944 beiden gearresteerd: de eerste voor heling, de tweede voor rijwieldiefstal. Als de SD Brummers huis binnenvalt verstopt hij zich vergeefs onder het bed. De mannen vinden bovendien etenswaren waar Brummers moeder zwart in handelt. Brummer en Toerse belanden in het Huis van Bewaring in Almelo en daarna in De Kruisberg. Beiden zouden niks met het verzet te maken hebben gehad. De families weten dat Grietje Brummer de aanleiding voor de arrestaties heeft gegeven. Na de bevrijding is Brummers dochter Grietje getuige hoe haar tante kaalgeschoren samen met zo’n twintig andere vrouwen op een balkon voor de menigte moet paraderen.

Foto’s

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina