Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Wouter van DAM

Geboren: 30-09-1904

Putten

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Begraafplaats Oostergaarde, Harderwijk

Leeftijd: 40 jaar

Event

Levensverhaal

Op 30 september 1904 wordt Wouter van Dam geboren in Putten als zoon van stalhouder Jan van Dam en Gerritje Everdina van Werkhoven. Zijn ouders zijn in 1889 getrouwd en hebben een groot gezin. Vader overlijdt in 1913 als Wouter pas 8 jaar is. In 1932 trouwt Van Dam met Grietje Gerards (Harderwijk 1905) en het echtpaar krijgt in 1937 een zoon Jan. Het gezin woont in Harderwijk, waar Van Dam gemeentesecretaris is.

In de oorlog behoort hij plaatselijk tot een van de belangrijkste verzetsmensen. Van Dam is een van de grondleggers van de LO in Harderwijk en commandant van de Raad van Verzet. Door zijn toegang tot het bevolkingsregister kan hij veel persoonsbewijzen vervalsen. Ook geeft hij een seintje als er razzia’s dreigen. Van Dam werkt nauw samen met het distributiekantoor in Harderwijk en knokploegen in Apeldoorn. En met hulp van het stadhuis en het verzet verstrekt het arbeidsbureau Ausweizen. Ook is Van Dam contactpersoon en medewerker van het in 1943 opgerichte Nationaal Steun Fonds voor het verzet. Hij reist regelmatig naar Amersfoort voor overleg en het doen van financiële transacties. Vanaf september 1944 zit Van Dam bij de Binnenlandse Strijdkrachten.

Op vrijdagochtend 26 januari 1945 wordt hij thuis gearresteerd. Er is eerder huiszoeking geweest, maar Wouter wil niet onderduiken: zijn werk is te belangrijk en hij is bang voor de gevolgen voor zijn gezin. Hij wordt zwaar verhoord in de Jan van Schaffelaerkazerne in Ermelo en gaat vervolgens naar de Willem III-kazerne in Apeldoorn. Van Dams weg eindigt in De Kruisberg.

Foto’s

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina