Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

IJsbrand Willem den DRIJVER

Geboren: 21-09-1897

Den Haag

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Algemene Begraafplaats, Vriezenveen

Leeftijd: 47 jaar

Event

Levensverhaal

Op 21 september 1897 wordt IJsbrand Willem den Drijver geboren in Den Haag als zoon van winkelier Leendert Adrianus den Drijver en Alida Cornelia Bogaards. Zijn ouders zijn in 1894 getrouwd en krijgen een groot gezin. Den Drijver groeit op in Loosduinen en wordt net als zijn vader tuinder en groentehandelaar. In de Eerste Wereldoorlog wordt hij gemobiliseerd in de buurt van Vriezenveen – ten noorden van Almelo – en zo leert hij zijn toekomstige echtgenote Hendrika Jansen (Vriezenveen 1904) kennen. Het paar woont het grootste deel van hun huwelijk in Vriezenveen. Ze krijgen elf kinderen. In de schuren bij het huis ligt de voorraad, die wordt uitgevent in het dorp. Den Drijver heeft ook twee vaste kramen.

In de oorlog zit hij in het verzet. Hij luistert vaak naar de radio, noteert de gecodeerde berichten van Radio Oranje en geeft ze door. Den Drijver is veel op pad om onderduikers te helpen en mee te doen aan sabotageacties. Zijn kinderen zien hem niet veel. De familie heeft zelf ook onderduikers, op de zolder van de schuur. Het gezin gaat vaak met een bakfiets vol eten richting familie in Den Haag. Den Drijver zou via zijn buurman Derk Smoes – knokploegleider in Almelo – ook indirect betrokken zijn geweest bij de grote bankoverval in Almelo op 15 november 1944.

Op 3 februari 1945 vallen de Duitsers de woning van het gezin binnen. De kinderen zullen hun vader nooit meer terugzien. Via het Huis van Bewaring in Almelo belandt Den Drijver in De Kruisberg. Op 3 maart hoort zijn gezin dat hij is gefusilleerd. Eind april wordt hij in Vriezenveen begraven.

Foto’s

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina