Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Jan FLEER

Geboren: 27-03-1921

Amsterdam

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: De Eerebegraafplaats, Bloemendaal

Leeftijd: 23 jaar

Event

Levensverhaal

Op 27 maart 1921 komt Jan Cornelis Hendrik Fleer in Amsterdam ter wereld als oudste zoon van machinist op de koopvaardij Jan Cornelis Hendrik Fleer (Amsterdam 1897) en Afina Trijntje van der Wal (Groningen 1893). In 1922 wordt zijn broer Maurits Dirk – Max – geboren. Begin jaren dertig verlaat vader het gezin. Hij vertrekt uit Amsterdam en moeder Afina voedt haar zoons alleen op. Ze is fanatiek communist en Jan en Max worden dat ook. De jongens doen aan hardlopen en na de hbs gaan ze beiden naar de Hervormde Kweekschool in Oost om onderwijzer te worden.

In de oorlog zijn Jan en Max met hun moeder actief in het verzet. Vanaf najaar 1940 vervaardigen en verspreiden ze vanuit huis De Waarheid voor de CPN. De broers leveren kopij, stencilen en brengen de krant rond in Amsterdam-West, waar ze wonen. Ze helpen onderduikers, werken voor Groep 2000 en Het Parool. Later in de oorlog verspreiden ze ook op grote schaal Ons Volk. Hun vader daarentegen voegt zich in het voorjaar van 1941 bij het Nationaalsozialistisches Kraftfahrkorps (NSKK). Als monteur en chauffeur gaat hij naar het Oostfront en met zijn loon ondersteunt hij het gezin. Rondom Dolle Dinsdag deserteert Fleer senior en duikt waarschijnlijk onder bij zijn voormalige gezin, dat in de Hongerwinter naar een zus van Afina in Slagharen vertrekt.

Eind januari worden de Fleers daar opgepakt als communisten; vader als deserteur. Max pleegt zelfmoord in de gevangenis in Almelo. Jan en zijn vader worden op 2 maart gefusilleerd.

Foto’s

Ons Volk 7 oktober 1943

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina