Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Jan Cornelis Hendrik FLEER

Geboren: 21-09-1897

Amsterdam

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Begraafplaats Het Kerkhof, Lutten

Leeftijd: 47 jaar

Event

Levensverhaal

Jan Cornelis Hendrik Fleer wordt geboren op 3 juni 1897 in de Indische buurt in Amsterdam-Oost als oudste zoon van smid en later ketelmaker Andries Fleer en Cornelia Reinders. Zijn vader werkt in de locomotiefbouw bij Werkspoor op Oostenburg. Jan wordt monteur, machinist op de koopvaardij en chauffeur. Op 21 maart 1921 trouwt hij met Afina Trijntje van der Wal (Groningen 1893). Zes dagen later komt hun zoon Jan ter wereld. Het jaar daarop wordt Max geboren. Begin jaren dertig gaat Fleer weg bij zijn gezin. Als hij niet op zee is, woont hij in Den Haag en Haarlem.

Voorjaar 1941 gaat Jan bij het Nationalsozialistisches Kraftfahrkorps (NSKK): een hulporganisatie van de Luftwaffe. De organisatie telt zo’n 10.000 Nederlandse vrijwilligers. Fleer wordt in België opgeleid. Zijn sergeant noemt hem “rustig, vlijtig en ordelijk.” Vanaf mei 1942 is hij chauffeur en monteur aan het Oostfront: eerst als Unterführer, later als Rottenführer.

Rondom Dolle Dinsdag wordt de grond Fleer te heet onder de voeten en besluit hij te deserteren. Hij duikt zeer waarschijnlijk onder bij zijn voormalig gezin in Amsterdam, die lid zijn van de CPN en actief in het verzet. Zo hoopt Fleer er wellicht na de oorlog beter vanaf te komen. In de Hongerwinter besluit het gezin naar een zus van Afina in Slagharen te gaan. Daar worden ze aangegeven als communisten en op 24 januari 1945 gearresteerd. Fleer wordt opgepakt als deserteur. Zoon Max pleegt zelfmoord in de gevangenis. Vader en zoon Jan worden op 2 maart gefusilleerd.

Foto’s

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina