Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Willem GERRITSEN

Geboren: 18-03-1920

Scheveningen

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Nationaal Ereveld, Loenen

Leeftijd: 24 jaar

Event

Levensverhaal

Op 18 maart 1920 wordt Willem Gerritsen in Scheveningen geboren, als derde kind van boekhouder Gerrit Jan Gerritsen en Heintje Goris. Wim wordt vernoemd naar zijn opa aan vaders kant. Hij heeft twee oudere zussen, Rie en Drea, en een jongere broer Gert. Het gezin verhuist geregeld. Gerritsen houdt veel van literatuur en klassieke muziek en doorloopt de hbs. In de oorlog werkt Wim bij de PTT en wordt zelfs adjunctcommies, maar liever gaat hij zeilen en bouwt zelf een boot. Zijn vader assisteert op zijn werk in Rotterdam een verzetsgroep door gegevens over Duitse oorlogsactiviteiten in de haven te vertalen en door te geven aan de Amerikaanse ambassade.

In mei 1941 verhuist het gezin naar Leidschendam. In januari 1942 wordt Gerritsen senior gearresteerd en veroordeeld tot 15 jaar in een Duits tuchthuis. Daar zal hij als vrij man in april 1945 aan vlektyfus overlijden. Eind 1944 neemt Wim het fatale besluit om samen met zijn vriend Kees Louwerens uit Voorburg te crossen naar bevrijd gebied om zich aan te sluiten bij de geallieerden. Op nieuwsjaarsdag vertrekken ze richting Dordrecht. Langs Kesteren willen ze proberen naar Opheusden te komen.

In de nacht van 7 op 8 januari belanden de mannen echter niet in bevrijd gebied, maar ze worden op een boerderij aangesproken en gearresteerd door een Duitse wacht. Na zwaar verhoor door de SD in Velp belanden ze op 7 februari als Todeskandidaten in De Kruisberg. Pas in de zomer van 1945 zal de familie horen dat vader en zoon niet meer leven.

Foto’s

De laatste brief van Wim aan zijn moeder

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina