Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Mannes GRENDELMAN

Geboren: 16-06-1913

Bruchterveld

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Begraafplaats, Bergentheim

Leeftijd: 31 jaar

Event

Levensverhaal

Op 16 juni 1913 wordt Mannes Grendelman in Bruchterveld, gemeente Hardenberg, geboren als zoon van Gerrit Jan Grendelman en Dina Johanna Hulzebosch. Grendelman trouwt in 1937 met Johanna – Janna – Bouwhuis (Hardenberg 1915) en krijgt drie kinderen: Dina Johanna (1939), Hermanna (1941) en Mannes, na de dood van zijn vader geboren op 15 juli 1945. Het gezin Grendelman woont in Beerzerveld op een klein gehuurd boerderijtje met wat grond. Mannes is boer en controleur bij de Provinciale Voedselcommissaris in Zwolle. Hij is een van twaalf gefusilleerde mannen uit Hardenberg en omgeving: de Trouw-groep rondom Derk te Rietstap.

In de oorlog zit Grendelman bij de Raad van Verzet en de Binnenlandse Strijdkrachten. Begin 1943 begint hij met het verzorgen van onderduikers. Zijn boerderij is een doorgangshuis, met plek voor twee onderduikers, zoals plaatsgenoot Wolter Oordt. Samen zitten ze in de verzetsgroep Salland rondom het Stegerveld tussen Ommen en Hardenberg, waar wapens, explosieven en geheime agenten worden gedropt. Grendelmans schuur is een opslagplaats: van daaruit verdeelt hij de wapens over andere verzetsgroepen in de omgeving. Ook staat er een tijdje een geheime zender bij hem in huis.

Op 12 januari 1945 wordt Mannes thuis gearresteerd. Zijn schoonvader fietst ‘s avonds tevergeefs naar Kamp Erika in Ommen om hem te spreken. Janna ziet haar man nog een enkele keer in het Huis van Bewaring in Almelo. Op 2 maart wordt Grendelman met Wolter Oordt, Derk te Rietstap en nog negen andere mannen uit de omgeving gefusilleerd. Het verdriet en de onrechtvaardigheid van dit verlies zullen Grendelmans vrouw de rest van haar leven tekenen.

Foto’s

Grendelmans brief uit het Huis van Bewaring in Almelo, vlak voor zijn overplaatsing naar De Kruisberg

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina