Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Evert van GREVENGOED

Geboren: 19-02-1897

Waardenburg

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Oude Algemene Begraafplaats, Putten

Leeftijd: 48 jaar

Event

Levensverhaal

Evert van Grevengoed wordt op 19 februari 1897 in Putten geboren als zoon van arbeider Hendrik van Grevengoed en Metje Jansen. Zijn vader overlijdt in de zomer van 1921 en Van Grevengoed leeft als vrijgezel samen met zijn moeder tot aan haar dood eind 1938. Hij heeft in Putten een klein boerenbedrijf met een paar biggen en kippen en een stukje grond waarop hij aardappels verbouwt.

In de oorlog is Van Grevengoed lid van de Raad van Verzet en vanaf augustus 1944 zit hij bij de Binnenlandse Strijdkrachten, district Harderwijk. Bij betrouwbare kennissen haalt Evert distributiebonnen op die over zijn, om daarmee onderduikers te helpen. Ook is hij betrokken bij de wapendroppings rondom Putten, Nijkerk en Voorthuizen. Hij is vooral actief in de buurtschap Gerven en heeft bij zijn boerderijtje in een gat in de grond veel wapens verborgen. Van Grevengoed eet elke dag warm bij zijn jongere broer Jan en diens gezin, waar Joden zijn ondergedoken. Everts buurman is Piet Oosterbroek, leidend CPN-verzetsman in Putten.

Eind januari 1945 ziet een plaatsgenoot de beruchte SD uit Apeldoorn bij Van Grevengoeds huis, terwijl hij naar de markt is. Hij waarschuwt Evert, maar die ziet zelf het gevaar niet. Hij slaapt een nacht bij zijn broer Jan, maar keert al gauw terug naar huis om de kippen te voeren. De wapens worden weggehaald, maar op 6 februari keert de SD terug. En ook al vinden ze niets, Van Grevengoed wordt toch gearresteerd. Zijn huis wordt leeggeroofd en in brand gestoken, net als dat van Oosterbroek. Ondanks zware mishandeling laat Van Grevengoed tijdens verhoor niks los.

 

 

Foto’s

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina