Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Gerrit GRIEMINK

Geboren: 09-11-1917

Emmen

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Begraafplaats Bergentheim

Leeftijd: 27 jaar

Event

Levensverhaal

Gerrit Griemink wordt op 9 november 1917 in Emmen geboren als zoon van arbeider en later brandstoffenhandelaar Albert Griemink en Lammechien Pottgieters. Hij werkt als opsporingsambtenaar bij het Rijkskolenbureau, sectie turf. Deze organisatie was eind jaren dertig opgericht voor de verdeling van de beschikbare hoeveelheid brandstof, gas en elektriciteit. Griemink trouwt in december 1942 met Wolterdina – Dien – Engels (Hoogeveen 1919). Zijn jongere broer Jan is de maand ervoor in het huwelijk getreden. Het echtpaar vestigt zich in Bergentheim en krijgt op 1 juli 1943 een zoon Albert, roepnaam Bert.

Gerrit is een van de twaalf gefusilleerde mannen uit Hardenberg en omgeving: de zogenaamde Trouw-groep. Hij is zeer actief in het verzet. In 1943 biedt hij hulp aan Joden en onderduikers en zorgt voor bonkaarten. Griemink is lid van de Raad van Verzet, werkt voor de OD en verspreidt de illegale krant Trouw. Hij zit bij een sabotageploeg en is ook betrokken bij de droppings rondom het Stegerveld. Vanaf september 1944 is hij sectiecommandant bij de Binnenlandse Strijdkrachten, gewest 4 Overijssel, district Salland.

Door het doorslaan tijdens verhoor van Albert Bols en Mans Schuurman wordt Gerrit op 12 januari samen met andere verzetslieden uit de omgeving gearresteerd. Net als de rest van de groep belandt hij eerst in Kamp Erika, vervolgens in het Huis van Bewaring in Almelo en ten slotte in De Kruisberg. Op 2 maart staan Griemink, Bols en Schuurman met nog negen andere mannen uit de omgeving van Hardenberg bij het Rademakersbroek.

 

Foto’s

De twaalf graven vormen samen een monument

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina