Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Jan van der HAAR

Geboren: 27-12-1913

Vroomshoop

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Algemene Begraafplaats, Vroomshoop

Leeftijd: 31 jaar

Event

Levensverhaal

Op 27 december 1913 wordt Jan van der Haar in Vroomshoop geboren als zoon van broodbakker Willem van der Haar en Johanna Pannekoek. Eind jaren dertig trouwt Van der Haar met Engeltje Heijenga (Daarlerveen 1914). Hij werkt als bakker bij zijn vader in het bedrijf. Het echtpaar krijgt drie kinderen: Willem (1940), Geertje Johanna (1942) en Johannes (1944).

In de oorlog gaat Jan bij de Raad van Verzet. Zijn vrouw is koerierster. Het echtpaar helpt mensen aan onderduikplekken en verbergt zelf ook onder duikers, zoals Joden uit Almelo. Eind 1943 vormen Jan van der Haar en zijn vriend Jan Nieboer een verzetsgroep in Vroomshoop. In de zomer van 1944 wordt de Kring Vroomshoop actief, met verzets strijders uit het dorp en omgeving. Jan is commandant van een eenheid, die overgaat tot hardere actie. Zo overvallen de mannen het distributiekantoor van Den Ham. Ook snijden ze telefoonkabels door en saboteren het spoor. Via zijn broers heeft Jan contact met de verzetsgroep Salland, die zich bezighoudt met droppings op het Stegerveld.

In november 1944 duiken drie Belgische parachutisten onder in een grote woonwagen van verzetsman en ondernemer Jan de Groot, met een zender en veel munitie. Van der Haar herstelt daar met zijn been in het gips van een gebroken enkel, die hij op 3 september in actie heeft opgelopen. Op 4 december doen bewakers van Kamp Erika uit Ommen een inval. De piloten ontkomen, maar Van der Haar en De Groot – die op dat moment op bezoek is – niet. Zij worden beiden gearresteerd. Na Kamp Erika, wacht het Huis van Bewaring in Almelo en ten slotte De Kruisberg.

Foto’s

Engeltje Heijenga

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina