Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Abram Arie IJZERMAN

Geboren: 10-07-1925

Nunspeet

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Algemene Begraafplaats, Nunspeet-Oost

Leeftijd: 19 jaar

Event

Levensverhaal

Op 10 juli 1925 wordt Abram Arie IJzerman in Nunspeet geboren als oudste zoon van Pieter Bastiaan Jan IJzerman, directeur van de Veluvineverffabriek, en Elisabeth Berendina van Waveren. Bram heeft een oudere zus en twee jongere broers. Hij is vrolijk, sportief en lid van de scouting. IJzerman houdt van dieren en praktisch bezig zijn en kiest daarom voor de lagere landbouwschool in Geldermalsen. Zo werkt hij op verschillende boerderijen in de Betuwe, zoals in Beesd, Deil en Buren.

In de oorlog gaat Bram met zijn vader in het verzet. Hij helpt onderduikers in de Betuwe en is koerier voor de kapiteins Berens en Schepman van het Nederlandse leger. In de vakantie doet IJzerman illegaal werk voor zijn vader. Beiden horen bij de LO in Nunspeet. Vanaf eind 1942 is IJzerman senior plaatselijk commandant van de OD en vanaf zomer 1944 ook commandant van de RVV. Het verzet overlegt geregeld thuis op Villa Bloemenheem. Bram helpt de onderduikers van het Verscholen Dorp in de bossen bij Vierhouten (‘43-’44), is koerier, saboteert kabels, blaast een spoorweg op, haalt een mitrailleur uit een neer geschoten vliegtuig en werkt samen met de knokploeg van Lodewijk – Loet – Creutzberg uit Doornspijk. Vanaf zomer ‘44 woont IJzerman weer officieel in Nunspeet. Hij wordt lid van de Binnenlandse Strijdkrachten gewest 6.

Op 18 januari 1945 valt de Sicherheitsdienst ’s ochtends vroeg de villa binnen. Vader, moeder en Bram worden gearresteerd. Na de Jan van Schaffelaerkazerne in Ermelo, volgt de Willem III-kazerne in Apeldoorn en ten slotte De Kruisberg.

Foto’s

Bram als welp, uiterst rechts (1936)

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina