Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Pieter Bastiaan Jan IJZERMAN

Geboren: 31-01-1896

Diemen

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Algemene Begraafplaats, Nunspeet-Oost

Leeftijd: 49 jaar

Event

Levensverhaal

Op 31 januari 1896 wordt Pieter Bastiaan Jan IJzerman in Diemen geboren als zoon van onderwijzer en schoolhoofd Arie IJzerman en Arendje Albertina van der Esch. In 1920 trouwt hij met Elisabeth Berendina van Waveren (Hillegom 1897). Zij is de dochter van de president-commissaris van de Veluvineverffabriek in Nunspeet. In 1921 wordt IJzerman daar directeur. Hij zet zich in om de arbeidsomstandigheden van zijn werknemers te verbeteren. Het echtpaar krijgt vier kinderen.

In de oorlog gaan Piet en zijn oudste zoon Bram (1925) in het verzet. Om het personeel te behoeden voor de Arbeitseinsatz houdt hij de fabriek open. Gedwongen leveranties aan de bezetter worden waar mogelijk gesaboteerd. Vanaf eind 1942 is IJzerman plaatselijk commandant van de OD en vanaf zomer ‘44 ook commandant bij de Raad van Verzet. Vader en zoon horen daarnaast bij de LO Nunspeet. Er wordt geregeld thuis op Villa Bloemenheem overlegd. De verzetsactiviteiten bestaan uit spionage, het helpen van onderduikers en piloten (zowel in eigen huis als de fabriek), spionage, de voorbereiding van overvallen, het opblazen van een spoorweg, doorsnijden van kabels en steun aan onderduikerskamp Het Verscholen Dorp. IJzerman heeft veel verschillende contacten, zoals met het echtpaar Bakker (oprichters van het kamp), Piet van de Veluwe uit Ermelo en leden van de KP. Ook zet hij zich in om gearresteerde bekenden vrij te krijgen.

Op 18 januari 1945 wordt hij ‘s ochtends vroeg thuis met zijn vrouw en zoon Bram opgepakt en afgevoerd naar de Jan van Schaffelaerkazerne in Ermelo. Daarna volgt de Willem III- kazerne in Apeldoorn (13 februari) en vervolgens De Kruisberg (26 februari).

Foto’s

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina