Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Johannes Karel Sjouke ANEMA

Geboren: 25-08-1920

Leeuwarden

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Begraafplaats Moscowa, Arnhem

Leeftijd: 24 jaar

Event

Levensverhaal

Op 25 augustus 1920 wordt Johannes Karel Sjouke Anema in Leeuwarden geboren als oudste zoon van Sijbout Sjouke Anema en Antje Elzinga. Hij heeft een oudere zus en twee jongere broers. Zijn vader is accountant bij een verzekeringsmaatschappij. Het gezin verhuist in de zomer van 1940 naar een groot herenhuis op Boulevard Heuvelink 122 in Arnhem. Anema gaat studeren aan de Landbouwhogeschool in Wageningen.

In de oorlog neemt de familie Joodse onderduikers in huis. Voorjaar 1943 weigert Johan de loyaliteitsverklaring te tekenen en hij duikt begin mei onder op een boerderij in het Friese Echten. Daar sluit hij zich aan bij het gewapende verzet. Meerdere malen doet Anema mee aan overvallen op distributiekantoren. Ook bevrijdt hij gevangen kameraden, saboteert spoorwegen en helpt Engelse piloten. Als de Gestapo een premie van 80.000 gulden op zijn hoofd zet, besluit Johan Friesland te verlaten. Hij keert in april 1944 terug naar Arnhem en sluit zich vervolgens aan bij een knokploeg in Apeldoorn onder de schuilnaam Karel Elzinga. Zo saboteert hij de spoorwegverbinding tussen Apeldoorn en Amersfoort, doet mee aan overvallen en is betrokken bij droppings.

Vanaf november 1944 duikt hij onder bij radiotechnicus Gerrit Meerhof en zijn gezin, die een geheime zender heeft. Daar wordt Anema op 10 januari 1945 gearresteerd samen met in de loop van de dag elf anderen. De SD vindt zendapparatuur, Engelse uniformen, wapens, handgranaten en patronen. De arrestanten worden zwaar verhoord in de Willem III-kazerne en op 24 februari belanden Meerhof en Anema als Todeskandidaten in De Kruisberg. Beiden worden gefusilleerd. Johans familie zal pas op 2 augustus zeker weten dat hij is omgekomen.

Foto’s

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina