Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Petrus Johannes de KOK

Geboren: 20-08-1902

Wouw

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: R.K. Begraafplaats, Almelo

Leeftijd: 42 jaar

Event

Levensverhaal

Op 20 augustus 1902 wordt Petrus Johannes de Kok in het Noord-Brabantse Wouw geboren als zoon van timmerman Marinus Johannes de Kok en Anna Maria van de Watering. Hij trouwt in de jaren twintig met Maria Vieleers (Breda 1903). Het echtpaar krijgt twee zoons: Marinus (1926) en Bertus (1929).

De Kok begint een eigen accountantskantoor, dat in de oorlog is het gevestigd aan de Bornsestraat 96, waar het gezin ook woont. Hij heeft een leidende rol in het verzet, maar is erg gesloten over zijn illegale werk. De Kok beschikt over goede zakelijke contacten, die hem geld geven voor onderduikers en andere verzetsactiviteiten. Ook wordt er door het verzet bij de familie aan huis overlegd en er zijn regelmatig logees. Door pleuritis hoeft De Kok als notabele niet als gijzelaar naar Sint Michielsgestel. Zijn openlijk anti-Duitse houding zorgt er wel voor dat de SD hem een keer oppakt en gijzelt in Arnhem. Begin september 1944 moet de familie verhuizen, omdat Duitse officieren het pand vorderen voor de Sicherheitsdienst. Najaar ’44 werkt De Kok waarschijnlijk achter de schermen mee aan de grote bankroof in Almelo van 15 november 1944.

Op 25 januari 1945 wordt hij gearresteerd. De Almelose bakker en communistisch verzetsman Henk van Wezel is tijdens verhoor doorgeslagen en heeft zijn naam genoemd. Op 2 februari – de verjaardag van zijn vrouw – wordt Piet zwaar verhoord op de Bornsestraat 96, dat inmiddels een beruchte plek is geworden. Daarna volgt het Huis van Bewaring in Almelo en op 25 februari 1945 wordt De Kok overgebracht naar De Kruisberg in Doetinchem.

Foto’s

Bornsestraat 96

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina