Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Luther KORTLANG

Geboren: 21-01-1921

Ermelo

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Gemeentelijke Begraafplaats Koningsvaren, Ermelo

Leeftijd: 24 jaar

Event

Levensverhaal

Op 21 januari 1921 wordt Luther Anne Elisa Kortlang in Ermelo geboren als jongste zoon van architect Johannes Evert Wilhelm Gijsbrecht Kortlang en Annie Wilhelmina Elizabeth Mulder. Het gezin Kortlang telt zeven kinderen. Luther gaat naar de Koloniale Landbouwschool in Deventer, omdat hij net als zijn oudere broer Fokko naar Indië wil.

Met medeweten van zijn vader gaat Kortlang vanaf augustus 1942 in het verzet. Hij wil de Duitsers niet ongestraft hun gang laten gaan, Nederland helpen bevrijden en daarna naar Indië, waar Fokko vanaf 1942 krijgsgevangene van de Japanners is. Luther verricht koeriersdiensten, is lid van de inlichtingendienst in Ermelo en werkt veel samen met zijn neef en plaatsgenoot Kees Kortlang. Vanaf eind 1943 staat Luther onder direct gezag van de gewestelijke commandant Piet van de Veluwe, schuilnaam voor rijksveldwachter Berend Dijkman uit Ermelo.

Laatste wordt in november 1944 gearresteerd en daarbij valt zijn uitgebreide archief in handen van de bezetter. Die vindt zo het briefje met de vraag “Waar zijn de piloten van L. Kortlang gebleven?”, wat op 26 januari 1945 zal leiden tot een inval van de SD bij de gezinnen van Kees en Luther. De jongens ontkomen, maar een deel van Kortlangs familie wordt gearresteerd, onder andere zijn vader en broer Joannes, die niks met het verzet te maken hebben. Om te zorgen dat zij vrijkomen meldt Luther zich en bekent wat hij weet aan de SD. Vader en beide zoons belandden desalniettemin in De Kruisberg. Luther wordt op 2 maart gefusilleerd bij het Rademakersbroek, vader en Joannes op 8 maart bij de Woeste Hoeve.

Foto’s

Vader Kortlang

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina