Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Cornelis Joan LOUWERENS

Geboren: 19-04-1920

Amsterdam

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Nationaal Ereveld, Loenen

Leeftijd: 24 jaar

Event

Levensverhaal

Op 19 april 1920 wordt Cornelis Joan Louwerens in Amsterdam geboren, als oudste zoon van koopman en handelsagent Jan Louwerens en zijn vijftien jaar jongere, Vlaamse echtgenote Elisabeth Gabriella Josephina Versteeg. Het gezin beweegt zich regelmatig tussen Nederland en België. In Den Haag worden broer Kleis Jan (1922) en zus Elisabeth Theodora (1925) geboren. Eind 1926 scheiden de ouders. In juni 1926 verhuist moeder met de kinderen richting Bloemendaal om in 1930 weer naar Den Haag terug te keren. Vader blijft zich in de jaren dertig tussen Brussel en Den Haag bewegen.

In de oorlog werkt Louwerens als ambtenaar bij het Departement van Justitie en is bevriend met Wim Gerritsen, die ook in Den Haag woont en bij de PTT werkt. In november 1943 verhuist de familie naar Park Leeuwestijn 57 in Voorburg, waarschijnlijk voor de bouw van de Atlantikwall. Het gezin Gerritsen is in mei 1941 al naar Leidschendam verhuisd. In de Hongerwinter besluiten de jongens dat ze zich bij de geallieerden willen aansluiten om Nederland te bevrijden.

Op nieuwjaarsdag vertrekken Kees en Wim op de fiets en in de nacht van 7 op 8 januari proberen de mannen langs Kesteren naar Opheusden en bevrijd gebied te crossen. Op een boerderij aangekomen spreekt een Duitse wacht hun echter aan. Ze worden gearresteerd en zwaar verhoord op het politiebureau in Velp. Beiden krijgen het stempel Todeskandidat en op 7 februari zitten ze gescheiden van elkaar in De Kruisberg. Hun families weten van de arrestatie, maar het doodsbericht zal hen pas in juli 1945 bereiken.

Foto’s

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina