Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Gerhardus Johannes LOVINK

Geboren: 19-07-1907

Enschede

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Nationaal Ereveld, Loenen

Leeftijd: 37 jaar

Event

Levensverhaal

Op 19 juli 1907 wordt Gerhardus Johannes Lovink geboren in Enschede als zoon van politieagent Jan Willem Lovink en Grada Hendrika Everdina Boland. Hij is de middelste van drie zoons. Net als zijn vader, oom en oudste broer Jan gaat Lovink bij de politie. Hij trouwt in de herfst van 1932 met Margaretha Johanna van Oene (Deventer 1907). Het echtpaar krijgt twee zoons: Jan (1933) en Herman (1936).

In de oorlog worden nog twee kinderen geboren, maar die overlijden snel. Aan het begin van de oorlog woont de familie in Vaassen. Lovink is daar hoofd van politie, maar hij zit ook in het verzet. De telefoon (voor zijn werk) en zijn dienstpistool komen daarbij goed van pas. Gerhard helpt onderduikers met schuilplekken, eten, bonkaarten en valse legitimatiebewijzen. Het gezin heeft zelf ook onderduikers in huis. Zijn zoons fietsen met tassen vol eten naar onderduikadressen in de omgeving. Verzetsstrijders laten Lovink uit de cel ontsnappen en hij regelt wapens voor de ondergrondse. Ook werkt de politieagent samen met een knokploeg uit Apeldoorn en doet mee aan sabotageacties. Als eten schaarser wordt gaat hij met andere verzetsstrijders boeren overvallen die aan zwarte handel doen of weinig tot geen eten afstaan aan hongerige mensen: de zogenaamde ‘Bende van Lovink.’ Knokploeg-lid en fruitkweker Leo Boks Scholten sluit zich bij hen aan.

Op 10 februari 1945 worden zij beiden in Vaassen gearresteerd. Na verhoor op het politie bureau in Epe, belanden ze in de Willem III-kazerne in Apeldoorn en ten slotte als Todeskandidat in De Kruisberg.

Foto’s

Lovink (links) met zijn broers

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina