Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Gerrit LUICHIES

Geboren: 09-08-1886

Bergentheim

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Begraafplaats, Bergentheim

Leeftijd: 58 jaar

Event

Levensverhaal

Gerrit Luichies wordt op 9 augustus 1886 geboren in Bergentheim als zoon van landbouwer Berend Jan Luichies en Truite Stoeten. Hij is verwant aan Rademakersbroek-slachtoffer Willem van der Sluis. Gerrit is opperman (metselaarsassistent) en landbouwer. Eind juni 1929 trouwt hij met Elsje Kelder. Zijn familie en vrouw noemen hem “ome Gait.” Het echtpaar woont in Brucht bij Hardenberg. Ze krijgen geen kinderen en zetten zich in op hun werk en voor de Nederlands-hervormde kerk.

In de oorlog zit Luichies bij de Raad van Verzet. In mei 1943 begint hij met het helpen en verzorgen van onderduikers. Ook verspreidt hij het verzetsblad Trouw en bezit illegale wapens. Vanaf najaar 1944 is Gerrit lid van de Binnenlandse Strijdkrachten. Zijn vrouw weet na de oorlog niet veel van zijn illegale activiteiten: alleen dat haar man een wapen in huis had en op verzoek in het verzet was gegaan om mee te helpen bij de bevrijding.

Op 12 januari wordt Luichies bij weduwe Meilink thuis in Bergentheim gearresteerd. Die dag worden meerdere mannen uit Hardenberg en omgeving opgepakt, omdat verzetsstrijders Albert Bols en Mans Schuurman zijn doorgeslagen bij hun verhoor door de SD. Alle arrestanten worden afgevoerd naar Kamp Erika in Ommen. Luichies’ weg eindigt via het Huis van Bewaring in Almelo in De Kruisberg; net als die van elf andere mannen uit de omgeving van Hardenberg. Deze groep krijgt als bijnaam de Trouw-groep, omdat allen betrokken waren bij het verspreiden van deze illegale krant en op of rond 12 januari zijn gearresteerd. Hun graven vormen samen een monument op de begraafplaats in Bergentheim.

Foto’s

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina