Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Gerrit Arend MEERHOF

Geboren: 24-08-1913

Apeldoorn

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Begraafplaats Heidehof, Ugchelen

Leeftijd: 31 jaar

Event

Levensverhaal

Op 24 augustus 1913 wordt Gerrit Arend Meerhof geboren in Apeldoorn als zoon van smid Cornelis Meerhof en Jintje Diphooren. Zijn vader werkt bij de gemeentewerf in Apeldoorn. Meerhof trouwt met Dina Frederika Oosterman (Apeldoorn 1915). Ze krijgen twee kinderen: Corrie en Lex. Een baby, die in juni 1945 wordt geboren, overlijdt binnen een week.

In de oorlog woont het gezin op Nijverheidstraat 7 in Apeldoorn, naast Gerrits ouders. Meerhof werkt als technicus bij Radio Kootwijk, door de bezetter gebruikt voor communicatie met Duitse onderzeeboten in de Atlantische Oceaan. Zijn huis is een centrum van illegale activiteiten in Apeldoorn. Meerhof zit bij de OD en later bij een knokploeg. Hij bouwt zelf zenders en ontvangers en kan door zijn zendvergunning thuis een illegale radiopost runnen, waarmee hij droppings organiseert en vanaf najaar 1944 contact onderhoud met bevrijd gebied. Ook zijn er onderduikers in huis, zoals knokploeglid Johan Anema uit Arnhem. Bovendien verbergt Meerhof thuis wapens en Engelse uniformen.

Maar op 10 januari 1945 valt de SD ‘s ochtends de woning binnen. Er is zeer waarschijnlijk sprake van verraad, want ze vinden direct de zendapparatuur die verstopt is in de kinderwagen. Een zwangere Dina en hun twee kleine kinderen moeten angstig toekijken terwijl het hele huis wordt doorzocht en Meerhof op grove wijze wordt aangehouden. Ook Anema, Gerrits vader en andere verzetsstrijders worden gearresteerd. Ze belanden in de Willem III-kazerne en vervolgens in De Kruisberg. Vader Meerhof komt nooit meer terug uit Neuengamme. Gerrit en Johan staan op 2 maart bij het Rademakersbroek.

Foto’s

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina