Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Wolter OORDT

Geboren: 27-08-1919

Beerzerveld

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Begraafplaats Bergentheim

Leeftijd: 25 jaar

Event

Levensverhaal

Op 27 augustus 1919 wordt Wolter Oordt geboren in Beerzerveld bij Ommen als oudste zoon van landbouwer Klaas Oordt en Roelfina Sloots. Hij heeft drie broers (een broer overlijdt in 1936 op 11-jarige leeftijd): Boelem, Johannes en Jan Willem. Oordt is assistent bij de Rijkslandbouw-voorlichtingsdienst in De Krim.

In de oorlog helpt hij onderduikers, vervalst persoonsbewijzen en verspreidt illegale bonkaarten. Hij werkt samen met dominee Pieter Hendrik Wolfert en stationschef Wicher Hento uit Mariënberg. Oordt verlooft zich met Hento’s dochter Ida. Zij is net als Oordt actief in het verzet. Wolter trekt voor zijn illegale activiteiten ook veel op met plaatsgenoot Mannes Grendelman. Ze verspreiden beiden Trouw en van tijd tot tijd duikt Oordt bij Grendelman onder. Ze zitten samen in de verzetsgroep Salland rondom het afwerpterrein Stegeren tussen Ommen en Hardenberg, waar wapens, explosieven en geheime agenten worden gedropt. Oordt is eerst lid van de seinpost bij het Stegerderveld. Later wordt hij sectiecommandant in Mariënberg. Zijn schuilnaam is Kees.

Op 12 januari 1945 wordt Wolter met andere mannen uit de omgeving van Hardenberg opgepakt en afgevoerd naar Kamp Erika. De wapens van gearresteerde verzetsstrijders Albert Bols en Mans Schuurman zouden van Oordt afkomstig zijn. Uiteindelijk belandt Oordt via het Huis van Bewaring in Almelo als Todeskandidat in De Kruisberg. Net als Grendelman en tien andere mannen uit de omgeving van Hardenberg: de zogenaamde Trouw-groep. Dominee Wolfert wordt eind maart in Wierden gefusilleerd.

Foto’s

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina