Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Gerrit Jan ORMEL

Geboren: 13-11-1910

Dinxperlo

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Begraafplaats, Bergentheim

Leeftijd: 34 jaar

Event

Levensverhaal

Op 13 november 1910 wordt Gerrit Jan Ormel geboren in Dinxperlo als zoon van landbouwer Wessel Ormel en Berendina te Rietstap. Hij is de oudste zoon van een groot gezin. Eind jaren tien verhuist de familie naar Hardenberg in Overijssel. Ormel trouwt voorjaar 1938 met Ankeliena – Liny – van der Vinne (Gramsbergen 1915). Het echtpaar krijgt drie kinderen: Werner (1940), Aaltje (1941) en Gerda Jantina, geboren na Ormels dood in april 1945. Naast hen woont het echtpaar Te Rietstap. Buurvrouw Pietertje is een zus van Liny en de families Ormel en Te Rietstap zijn vanuit de Achterhoek sowieso verwant. De twee gezinnen wonen aan de Van Roijenswijk in Kloosterhaar.

In de oorlog is de boerderij van Derk te Rietstap een centrum van verzet voor de omgeving van Bergentheim. Ormel werkt nauw met zijn zwager samen. Beide gezinnen verbergen onderduikers, die ze van bonkaarten voorzien. Vanuit Te Rietstaps huis wordt het blad Trouw verspreid. Geert Salomons en Geert Theissens zijn ook bij hun illegale activiteiten betrokken. Bovendien werkt Ormel voor de K.P. en bereidt sabotageacties voor. Met drie jonge ondergedoken verzetslieden uit Harderwijk overvalt hij op 29 juli 1943 het bevolkings register in Hellendoorn. Daarnaast doet hij mee aan de overval op het distributie kantoor in Coevorden (20 juni 1944).

Op 12 januari 1945 worden Ormel, Te Rietstap, Salomons en verschillende andere verzetslieden uit de omgeving gearresteerd. Ormels hond valt de patrouille uit Kamp Erika bij Ommen tevergeefs aan. De zwagers worden bij verhoor zwaar mishandeld en na het Huis van Bewaring in Almelo wacht De Kruisberg. Op 2 maart worden Ormel, Te Rietstap en Salomons gefusilleerd.

Foto’s

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina