Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Derk Jan te RIETSTAP

Geboren: 07-04-1913

Halle

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Begraafplaats, Bergentheim

Leeftijd: 31 jaar

Event

Levensverhaal

Op 7 april 1913 wordt Derk Jan te Rietstap in Halle in de Achterhoek geboren als zoon van landbouwer Gerrit Jan te Rietstap en Bertha Colenbrander. In de jaren dertig vestigt hij zich in de veenkoloniën in Noord-Overijssel. Aanvankelijk werkt hij op de boerderij van de familie Van der Vinne op de Krim, waar hij zijn echtgenote Pietertje van der Vinne (Gramsbergen 1914) leert kennen. Ze trouwen in oktober 1938 en gaan wonen op een nieuwe boerderij aan de Van Roijenswijk in Kloosterhaar. Het echtpaar krijgt drie kinderen: Gerrit Jan (1940), Aaltje (1943) en Derk Jan, geboren na de dood van zijn vader in juli 1945. Gerrit Ormel en zijn vrouw Liny – Pietertjes zus – wonen naast het gezin.

Vanuit zijn geloof ziet Te Rietstap het als zijn plicht om de mede mens te helpen en te strijden voor vrijheid. De gezinnen van Te Rietstap en Ormel werken nauw samen. Ze verbergen en helpen onderduikers en evacués. Geert Salomons en Geert Theissens zijn bij hun activiteiten betrokken. Vanaf begin 1943 wordt het illegale blad Trouw verspreid vanuit Te Rietstaps boerderij. Het huis wordt een centrum van verzet voor de omgeving. Een onderduiker zet er een zeer groot ondergronds LKP-raderwerk op.

Op 12 januari 1945 rond het middaguur wordt Te Rietstap thuis gearresteerd. Albert Bols en Mans Schuurman zijn de avond ervoor opgepakt en doorgeslagen. Ook Ormel, Salomons en andere verzetslieden uit de omgeving worden die dag gearresteerd. Op 2 maart staan 12 mannen uit Hardenberg en omgeving, de zogenaamde Trouw-groep, bij het Rademakersbroek.

Foto’s

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina