Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Geert SALOMONS

Geboren: 10-06-1914

Ambt Hardenberg

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Begraafplaats, Bergentheim

Leeftijd: 30 jaar

Event

Levensverhaal

Op 10 juni 1914 wordt Geert Salomons geboren te Ambt Hardenberg (Slagharen) als zoon van landbouwer Lucas Salomons en Willemina Theisens. Hij trouwt voorjaar 1941 met Janette Nantine Medendorp (Gramsbergen 1919). In maart 1942 krijgen ze een zoon, Lucas, die in de zomer van 1944 overlijdt. Eind januari ‘45 wordt een dochter – Jantina Wilhelmina – geboren, die haar vader nooit zal zien. Salomons is boer en woont in Bergentheim.

In de oorlog zit hij met Gerrit Ormel en Derk te Rietstap in het verzet, met wie hij ook familiebanden heeft. De boerderij van Te Rietstap is een centrum voor illegale activiteiten in de omgeving. Geert Theissens werkt ook nauw met hen samen. Salomons is iemand die altijd en overal hulp verleent. Net als Ormel en Te Rietstap zorgt Geert voor onderduikplekken en heeft thuis onderduikers: vanaf 1942 Joden, piloten, knokploegleden en medewerkers van Trouw, waar hij ook toe behoort. Koeriersters uit Groningen bezorgen de krant bij Te Rietstap en verzetsstrijders verspreiden die in de omgeving van Bergentheim. Ook werkt Salomons samen met de KP en doet mee met sabotageacties. Zo overvalt hij met Ormel in juni 1944 een distributiekantoor in Coevorden. Na deze actie houdt de groep zich schuil in Salomons’ landbouwschuur, die wordt gebruikt om spullen te verbergen. In september 1944 wordt Geert lid van de Binnenlandse Strijdkrachten en werkt mee aan spionage. Hij was al aangesloten bij de RVV.

Op vrijdag 12 januari 1945 wordt Salomons gearresteerd, net als Te Rietstap, Ormel en andere verzetsstrijders uit de omgeving van Hardenberg. Met twaalf mannen, de zogenaamde Trouw-groep, staan ze op 2 maart bij het Rademakersbroek.

Foto’s

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina