Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Gijs Albertus SCHAFTENAAR

Geboren: 03-10-1909

Harderwijk

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Begraafplaats Oostergaarde, Harderwijk

Leeftijd: 35 jaar

Event

Levensverhaal

Op 3 oktober 1909 wordt Gijs Albertus Schaftenaar geboren in Harderwijk als zoon van horlogemaker Hendrik Schaftenaar en Gesina Mouw. Schaftenaar volgt in de jaren dertig zijn vader op in de zaak. In 1937 trouwt hij met Berendina – Dini – Catharina Jenneken ter Weer (Enschede 1914). Hun juwelierswinkelwinkel met huis erboven is op Markt 16 in Harderwijk.

In de oorlog komt Schaftenaar via gemeente secretaris en verzetsman Wouter van Dam in aanraking met de illegaliteit. De goudsmid verspreidt het blad Vrij Nederland. Markt 16 is postadres en verzamelpunt voor berichten. Ook wordt het een uitvalsbasis voor het verzet: de winkel dient als dekmantel. Het echtpaar heeft veel tijdelijke logees en onderduikers in huis. Een van hen is Gerrit Jan Schutten uit Hengelo, die zich als ex-militair in 1943 niet wil melden voor krijgsgevangenschap. Hij is verloofd met Dini Schaftenaars zus Fredi – die in Hengelo woont – en gaat deelnemen aan het verzet. Dini regelt bonkaarten en plekken voor onderduikers buitenshuis en ze verzorgt levensmiddelen en verzetskranten voor het Verscholen Dorp in de bossen bij Vierhouten. Vanaf najaar ‘44 is Markt 16 ook postadres voor de koeriers- en inlichtingen dienst Rolls Royce, dat de randstad met het oosten van bezet Nederland verbindt. Schaftenaars vrouw is koerierster. Haar postadres is het huis van Dionisius Dirk Bakker in Nunspeet en Schaftenaar zelf kent Rolls Royce-lid Leendert Hohoff uit Amsterdam.

Begin 1945 rolt de SD de tak Amersfoort–Zwolle van de Rolls Roycelijn op. Op 15 februari 1945 valt de SD de winkel binnen. Op 2 maart worden Schaftenaar, Schutten, Bakker en Hohoff gefusilleerd bij het Rademakersbroek.

Foto’s

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina