Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Hermannes SCHUURMAN

Geboren: 25-02-1914

Bergentheim

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Begraafplaats, Bergentheim

Leeftijd: 31 jaar

Event

Levensverhaal

Op 25 februari 1914 wordt Hermannes – Mans – Schuurman geboren in Bergentheim als zoon van landbouwer Jan Schuurman en Gesina Bolks. Mans heeft een oudere broer Gerrit (1911) en zus Hermina Janna (1912). Maar nog voor hij 4 jaar oud is overlijdt zijn moeder op 33-jarige leeftijd. Ook verliest hij op jonge leeftijd zijn broer Gerrit (13) en zus Hermina Janna (17). Zijn vader hertrouwt.

In de oorlog is Schuurman – net als de met hem gefusilleerde Albert Bols – controleur bij de plaatselijke bureauhouder van de Landbouw Crisis Organisatie. Hij is lid van de Raad van Verzet en de Binnenlandse Strijdkrachten, groep Bergentheim/Salland en werkt nauw samen met zijn collega Bols. Mans biedt hulp aan onderduikers: hij verzorgt bonkaarten en regelt duikadressen. Ook zit hij bij de Trouw-groep rondom Derk te Rietstap, vervoert wapens en is betrokken bij de droppings bij het Stegerveld.

Samen met Bols probeert hij op 11 januari in de pastorie van dominee Dijkhuis verdachte papieren op te ruimen, maar ze worden betrapt. Beiden weten te ontvluchten, maar ze moeten hun fiets met adresplaatje achterlaten. Hierdoor weet de bezetter hen te vinden. Schuurman wordt later die dag in het huis van zijn vader opgepakt en net als Bols vastgezet in Kamp Erika. Het zware verhoor van de mannen zal de volgende dag leiden tot het oppakken van een reeks andere verzetsstrijders. Het Huis van Bewaring in Almelo volgt en op 21 februari De Kruisberg. Twaalf mannen uit de omgeving van Hardenberg staan bij het Rademakersbroek. Schuurman laat zijn verloofde Fenna Dorman achter.

Foto’s

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina