Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Roelof SEINEN

Geboren: 19-09-1912

Meppel

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Begraafplaats, Bergentheim

Leeftijd: 32 jaar

Event

Levensverhaal

Op 19 september 1912 wordt Roelof Seinen geboren in Meppel als zoon van onderwijzer en later schoolhoofd Willem Seinen en Hilligje Rumpt. Seinen wordt opzichter bij Rijkswaterstaat. Op 5 juni 1941 treedt hij in het huwelijk met Petronella Johanna Carolina Spandaw (geboren in Medan, Nederlands-Indië, ca. 1916) uit Heemstede. Het echtpaar gaat in Bergentheim wonen en krijgt twee kinderen.

Seinen zit bij de Raad van Verzet. Vanaf november 1944 zit hij bij de Binnenlandse Strijdkrachten, gewest 4, district Salland en is plaatselijk commandant in Bergentheim. Zijn verzetsgroep bestaat uit zo’n 30 man en er wordt samen gewerkt met het verzet in Beerzerveld en Vroomshoop. Seinen biedt hulp aan piloten. In november 1944 verblijven drie Belgische parachutisten een aantal nachten bij hem thuis, die uiteindelijk onderdak vinden in een woonwagen van Jan de Groot in Vroomshoop. Ze maken onderdeel uit van de geallieerden en zijn rondom de Slag om Arnhem boven Drenthe uitgeworpen. Roelofs echtgenote weet dat haar man in het verzet zit, maar ze is niet op de hoogte van wat hij doet. Volgens haar deed hij zijn illegale werk uit principe.

Op 19 januari 1945 wordt Seinen gearresteerd in Junne. Hij behoort tot de groep van twaalf verzetsstrijders uit de omgeving van Hardenberg, die allen bij het Rademakersbroek worden gefusilleerd: de zogenaamde Trouw-groep rondom Derk te Rietstap. De meesten van hen zijn al op 12 januari gearresteerd. Net als de anderen wordt Seinen gevangengezet in Kamp Erika bij Ommen. Tijdens een verhoor loopt hij schotwonden op dwars door zijn linkerhand en linkerbovenbeen. De mannen belanden in De Kruisberg en worden uiteindelijk samen in Bergentheim begraven.

Foto’s

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina