Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Willem van der SLUIS

Geboren: 05-04-1910

Avereest

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Begraafplaats, Bergentheim

Leeftijd: 34 jaar

Event

Levensverhaal

Willem van der Sluis wordt op 5 april 1910 geboren in Avereest als zoon van arbeider Jan van der Sluis en Aaltje ten Hoeve. Op 7 augustus 1942 trouwt hij met Gerritdina – Dien – Huiskes (Losser 1915). Het echtpaar vestigt zich in Bergentheim. Van der Sluis heeft een schildersbedrijf aan huis, met voor een winkel en achter een werkplaats met materiaal en verf. Hij is verwant aan plaatsgenoot Gerrit Luichies, die ook wordt gefusilleerd bij het Rademakersbroek.

In de oorlog zit Van der Sluis bij de Raad van Verzet. Zijn vrouw en hij nemen onderduikers in huis, zoals de joodse garagehouder uit Wierden Sallie Lindeman, die 2,5 jaar bij het echtpaar woont. Een andere onderduiker uit Wierden, knokploeglid Gerhard Niezink, is af en aan bij het stel in huis als de grond hem thuis te heet onder de voeten wordt. Ook Engelse piloten zijn kortere of langere tijd te gast. Van der Sluis helpt met de droppings bij het Stegerveld en regelt transport en opslag van wapens. Ook lakt hij gestolen Duitse auto’s over en is met andere verzetsstrijders betrokken bij de verspreiding van Trouw.

Op 15 december 1944 wordt Wilna geboren: haar naam is een samentrekking van de namen van haar ouders. Binnen een maand na haar geboorte op 12 januari wordt Van der Sluis thuis gearresteerd, net als Luichies en andere verzetsstrijders uit de omgeving. Via Kamp Erika in Ommen belandt Van der Sluis in het Huis van Bewaring in Almelo en ten slotte De Kruisberg. Op 2 maart worden twaalf mannen uit de omgeving van Hardenberg gefusilleerd.

Foto’s

Dien van der Sluis met dochter Wilna

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina