Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Albert TIMMERMAN

Geboren: 11-01-1898

Gramsbergen

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Begraafplaats, Bergentheim

Leeftijd: 47 jaar

Event

Levensverhaal

Op 11 januari 1898 wordt Albert Timmerman geboren in Gramsbergen als zoon van landbouwer Hendrik Jan Timmerman en Jennigje Espeldoorn. Albert is de tweede van zes kinderen, maar de anderen overlijden of zeer jong of worden dood geboren. Eind 1904 sterft Timmermans moeder bij de bevalling van haar zesde, eveneens levenloze baby. Vader hertrouwt, maar zal ook weer scheiden. Timmerman treedt op 11 juni 1926 in het huwelijk met Zwaantien Waterink (Hardenberg 1901). Hij is landbouwer, het echtpaar woont in Bergentheim en krijgt twee kinderen: Jennigje (1927) en Hendrik Jan (1930). Albert is een lieve en zachtaardige man.

In de oorlog zit Timmerman bij de Trouw-groep rondom Derk te Rietstap uit Kloosterhaar. Hij biedt hulp aan piloten en heeft een depot voor de bij Stegeren gedropte wapens. Timmerman zit bij de RVV en de Binnenlandse Strijdkrachten in Bergentheim district Salland onder leiding van commandant Evert Schippers. Hij werkt onder andere samen met Albert Bols, Mans Schuurman en Gerrit Griemink.

Op 12 januari – de dag na zijn 47e verjaardag – wordt Timmerman gearresteerd. Zijn kinderen zullen zich het trappen tegen de deur en het schreeuwen en slaan een leven lang herinneren. Albert wordt naar Kamp Erika bij Ommen gebracht, net als andere verzetsstrijders uit de omgeving van Hardenberg. Albert Bols en Mans Schuurman zijn de avond ervoor doorgeslagen bij hun verhoor. Na Ommen wacht het Huis van Bewaring in Almelo en vervolgens De Kruisberg. Timmerman is een van de twaalf mannen uit de omgeving van Hardenberg, de Trouw-groep, die samen worden gefusilleerd bij het Rademakersbroek.

Foto’s

Geboorteakte

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina