Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Gerrit TOERSE

Geboren: 13-10-1919

Almelo

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Begraafplaats 't Groenedael, Almelo

Leeftijd: 25 jaar

Event

Levensverhaal

Gerrit Toerse wordt op 13 oktober 1919 geboren in Almelo als zoon van arbeider, pakhuisknecht en voerman Gerrit Jan Toerse en naaister Gezina Hopster. Toerse is grondwerker en trouwt in 1939 met fabriekarbeidster Auwerdina – Dieni – Jacoba Grietina Grob (Almelo 1922). Aanvankelijk woont het echtpaar op Vriezenveenseweg 84 in Almelo, in hetzelfde gebouw als Gerrits zus, die getrouwd is met grondwerker en straatveger Chris Brummer. Toerse krijgt drie kinderen: Gezina – Sientje – Auwerdina (1940), Trientje Gerritje (1942) en Gerrit (1945). De jongste wordt op 5 januari geboren als Toerse al is opgepakt. Hij zal zijn zoon nooit zien.

In het laatste oorlogsjaar woont er op de Vriezenveenseweg 84 een Duitse soldaat, die waarschijnlijk is gedeserteerd. Deze militair heeft een relatie met Chris Brummers jongste zus Grietje en vordert op straat op eigen houtje goederen, zoals een fiets die hij aan Brummer geeft. Die verkoopt het rijwiel door aan zijn zwager Gerrit. Als de relatie uitraakt gaat Grietje, wellicht zwanger, naar de Duitse autoriteiten.

Vervolgens worden Toerse en Brummer vermoedelijk in december 1944 beiden gearresteerd: de eerste voor heling, de tweede voor rijwieldiefstal. Voor het huis van het gezin Toerse stopt een zwarte auto, die vader voorgoed meeneemt. Gerrit wordt samen met Brummer gevangengezet in het Almelose Huis van Bewaring. Als Dieni haar echtgenoot met hun pasgeboren baby wil bezoeken zijn de mannen al naar De Kruisberg in Doetinchem getransporteerd. Noch Toerse noch Brummer zou in het verzet hebben gezeten. De families weten dat Grietje Brummer ze heeft verraden. Eind april 1945 wordt Gerrit Toerse herbegraven in Almelo. Grietje wordt na de bevrijding kaalgeschoren.

Foto’s

Echtgenote van Gerrit

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina