Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Gerhardus Hendrikus ten VOORDE

Geboren: 05-07-1926

Almelo

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Begraafplaats 't Groenedael, Almelo

Leeftijd: 18 jaar

Event

Levensverhaal

Op 5 juli 1926 wordt Gerhardus Bernardus Hendrikus ten Voorde geboren in Almelo als zoon van metaalslijper Gerhardus Bernardus Hendrikus ten Voorde en Geesje Brinks. Zijn ouders zijn in 1920 getrouwd, maar zullen in 1934 scheiden. Vader en moeder hertrouwen beiden met een nieuwe partner.

In de oorlog is Ten Voorde bakkershulp en woont op Lijsterstraat 6 in de sociale woningbouw van de arbeiderswijk Witvoetenland. Zijn oudere broer Johannes Hermannus Gerhardus (1921) is tuinman en woont een paar huizen verderop. In december 1944 vestigt timmerman en spoorwerker Wilhelm van den Heuvel zich met zijn jonge gezin op nummer 5. Van den Heuvel wordt echter al snel met pleuritis opgenomen in het Diaconessenhuis in Almelo.

Beide mannen worden op 2 januari 1945 gearresteerd en belanden via het Huis van Bewaring in Almelo in De Kruisberg in Doetinchem. Ten Voorde en Van den Heuvel zouden zich samen schuldig hebben gemaakt aan zwarte handel. Ook zou Gerhardus vuurwapens hebben gehad. Volgens Van den Heuvels dochter Grada was zwarte handel niets voor haar vader. Burgemeester van Almelo Jan Marie Ravesloot schrijft in 1951 dat hij hun straf niet in proportie vindt met de door hen gepleegde misdaden. Met zijn 18 jaar hoort Gerhardus samen met Bram IJzerman uit Nunspeet tot de jongste slachtoffers van het Rademakersbroek. Ten Voorde wordt op 19 mei naast zijn eveneens gefusilleerde plaatsgenoot Christiaan Lambertus Brummer begraven.

Foto’s

De brief van burgemeester Ravesloot uit 1951

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina