Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Jan de VRIES

Geboren: 08-08-1920

Hoorn

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Begraafplaats Rusthof, Leusden

Leeftijd: 24 jaar

Event

Levensverhaal

Op 8 augustus 1920 wordt Jan de Vries in Hoorn geboren als zoon van leraar Jan de Vries en onderwijzeres Henriette Wilhelmina Frederika Hetterschij. Het gezin verhuist begin jaren twintig naar Amersfoort, waar vader lesgeeft aan Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt. Daar wordt zus Trudy (1923) geboren. Eind jaren dertig studeert Jan – de familietraditie volgend – wis- en natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht en is lid van het Utrechtsch Studenten Corps.

Voorjaar 1943 tekent De Vries de loyaliteitsverklaring aan de bezetter, omdat hij op deze manier ondergedoken medestudenten van collegedictaten kan voorzien. Hij is een tijd verloofd met studente scheikunde Clara Brink, maar hun relatie raakt eind 1943 uit. Om aan de Arbeitseinsatz te ontkomen, geeft Jan les aan het Stedelijk Gymnasium in Amersfoort, net als zijn vader. Begin 1945 helpt hij plaatsgenoot en fabrikant Oswald Reinhold Wilhelm Assmann met het maken van verzetskranten. De fabrikant verspreidt vanuit huis al langere tijd Vrij Nederland en het Geallieerd Nieuws (vanaf 1944). Ook begint Assmann zelf de bulletins ‘Goeden morgen hier is Londen’ en ‘Goeden morgen hier is zender herrijzend Nederland’ te maken. De Vries is op dat moment ondergedoken.

Op 20 februari 1945 worden de mannen op heterdaad betrapt. De SD doet een inval, omdat het huis op Van Marnixlaan 41 ook een post van de koeriers- en inlichtingendienst Rolls Royce is. Medewerker Leendert Hohoff is speciaal uit Amsterdam gekomen om Assmann te waarschuwen en loopt zo in de val. Alle drie worden op 2 maart gefusilleerd.

Foto’s

Jan met zijn zus Trudy

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina