Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Hendrik van WEZEL

Geboren: 28-06-1906

Almelo

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Begraafplaats 't Groenedael, Almelo

Leeftijd: 38 jaar

Event

Levensverhaal

Op 28 juni 1906 wordt Hendrik van Wezel in Almelo geboren als zoon van Geertruida Christina Udinga. Hij komt ter wereld als Hendrik Udinga, omdat zijn moeder op dat moment niet getrouwd is. Ze treedt pas 9 jaar later op 5 juni 1915 in het huwelijk met voerman Frederik van Wezel. Haar zoon wordt dan door hem geëcht. Van Wezel trouwt in mei 1933 met Johanna Gezina Meintje Egbertsen (Ambt Almelo 1907). Het echtpaar krijgt twee kinderen: Frederik (1934) en Berend Jan (1937). Ze wonen in Almelo in de wijk Sluitersveld. Van Wezel is bakker, broodventer en mede-eigenaar van Coöperatieve Bakkerij ‘De Nieuwe Tijd’.

Zijn verzetsactiviteiten in de oorlog beginnen met het helpen van Joden. Hij wil zoveel mogelijk mensen een onderduikplek geven en van eten voorzien. In 1940 begint Van Wezel met het verspreiden van De Waarheid, de illegale partijkrant van de CPN. In de herfst van 1943 wordt hij ook lid van de CPN, zonder dat zijn omgeving of zelfs zijn vrouw dit weet. Een partijgenoot noemt Henk zeer betrouwbaar.

Tegen het einde van de oorlog duikt Van Wezel onder, maar hij wordt op 22 januari 1945 opgepakt. Een dame met wie hij een verhouding zou hebben heeft tegenover de SD zijn schuilplek genoemd. Van Wezel wordt vastgezet in het Huis van Bewaring in Almelo en bij verhoor zwaar mishandeld. Daardoor laat hij de naam van accountant Piet de Kok los, die vervolgens ook wordt gearresteerd. Beide mannen worden overgebracht naar De Kruisberg en op 2 maart gefusilleerd.

Foto’s

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina