Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Jan WIJNGAARDEN

Geboren: 06-06-1920

Staphorst

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Algemene Begraafplaats, Meppel

Leeftijd: 24 jaar

Event

Levensverhaal

Jan Wijngaarden wordt op 6 juni 1920 geboren in Staphorst als zoon van politieagent en jager Harm Wijngaarden en Jantje Kleine. In de oorlog zit hij bij de marechaussee, die politietaken uitvoert. Wijngaarden wordt wachtmeester in Putten, waar hij zich in de loop van de oorlog verlooft.

Hij gaat daar in het verzet en zit bij een knokploeg. Jan doet mee aan overvallen op distributiekantoren en vervoert en begeleidt in Nederland gestrande piloten op hun vluchtweg. Wijngaarden werkt veel samen met zijn vriend uit Staphorst politierechercheur Jan Boldewijn (1920). Boldewijn is lid van de LO (Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers) en beschikt voor zijn verzetswerk over meerdere persoonsbewijzen. Hij is betrokken bij aanslagen en net als Wijngaarden actief in de pilotenhulp. Als hij wordt gezocht duikt hij onder in Ermelo. Wijngaarden bezorgt hem een marechaussee-uniform als vermomming en zo kan Boldewijn verder met zijn illegale activiteiten.

Tegen het einde van de oorlog woont Jan Wijngaarden opMolenstraat 10 in het stadje Delden bij Hengelo en zit hij bij de koeriers- en inlichtingendienst Rolls Royce: opgericht in september 1944 om de spoorwegstaking te omzeilen en te helpen bij de bevrijding van Nederland door bewegingen van Duitse troepen te documenteren. Ook is Wijngaarden lid van de Binnenlandse Strijdkrachten. Begin 1945 wordt hij in Putten aan de Prins Hendrikweg gearresteerd in het huis waar zijn verloofde is ondergedoken. De SD onderwerpt hem aan zwaar verhoor en uiteindelijk komt Jan vast te zitten in De Kruisberg in Doetinchem.

Foto’s

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina