Video-project CEWIN 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP

Profiel Getroffene

Teunis van ZWETSELAAR

Geboren: 21-01-1901

Renswoude

Overleden: 02-03-1945

Varsseveld

Rustplaats: Gemeentelijke Begraafplaats De Plantage, Barneveld

Leeftijd: 44 jaar

Event

Levensverhaal

Op 21 januari 1901 wordt Teunis van Zwetselaar in Renswoude geboren als zoon van arbeider Teunis van Zwetselaar en Harmpje Bakker. Op 24 december 1924 trouwt hij met Antonia van de Pol (Barneveld 1905). In Ede krijgt het echtpaar drie kinderen: Willem Teunis, Antoni en Nicolaas. Van Zwetselaar heeft café/pension De Viersprong met speeltuin aan de Hoevelakenseweg 1 in Terschuur, vlakbij Barneveld.

Hij maakt deel uit van de Raad van Verzet en heeft een zend- en ontvangstinstallatie met de  naam Post No. 2. Voor droppings op een terrein bij Nijkerk ontvangt Van Zwetselaar codeberichten vanuit Engeland en hij helpt met de afwikkeling ervan. Verzetsgroepen uit Barneveld, Nijkerk, Terschuur en Voorthuizen zijn hierbij betrokken. De Viersprong is ook een koerierspost en de ondergrondse vergadert er veel. Van Zwetselaar helpt onderduikers en piloten en is betrokken bij spionage, sabotage en overvallen van distributiekantoren en bontransporten.

Begin 1945 maakt Teunis een Duitse klant woedend als hij laat merken dat hij de beschieting van een trein door het verzet niet erg vindt. Het gezin besluit daarop in de buurt onder te duiken. Helaas verwijst een naïeve plaatsgenoot op 7 februari de SD regelrecht naar hun onderduikadres. Daar worden ‘s ochtends vroeg Van Zwetselaar, zijn echtgenote en hun oudste zoon Willem Teunis (18 jaar) gearresteerd en vervolgens verhoord in de Willem III-kazerne in Apeldoorn. Willem Teunis gaat via Kamp Amersfoort op transport naar Neuengamme. Zijn ouders worden gevangengezet in De Kruisberg. Van Zwetselaar wordt gefusilleerd. Antonia moet naar Kamp Westerbork en wordt uiteindelijk bevrijd. Haar oudste zoon komt om bij het bombardement op de Cap Arcona in de baai van Lübeck.

Foto’s

Ik krijg een gezicht door

Aanvullingen door deelnemer(s)

Lees meer op

Terug naar de Eventpagina