Ereveld Vol Leven 2016-2018 Loenen
Thema: Tweede Wereldoorlog
Ereveld Vol Leven 2016-2018 Loenen
Deelnemers:
Aanvangsdatum:
Einddatum:
Bijeenkomst:

Wat is er gebeurd?

Nationaal Ereveld Loenen is de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers: militairen en burgers. Zij verloren hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna – zoals in voormalig Nederlands-Indië of tijdens internationale (vredes)missies.

De graven op het ereveld liggen bijna onopvallend verspreid over een bosgebied. Hier zijn geen rechte rijen met kruisen, maar graven, ingericht met liggende stenen.

Hier liggen de graven van mannen, vrouwen en kinderen: verzetsstrijders, dwangarbeiders, Engelandvaarders, vervolgingsslachtoffers, maar ook slachtoffers van de Japanse interneringskampen in Indonesië en militairen die sneuvelden tijdens (vredes)missies in Korea, Libanon, voormalig Joegoslavië, Afghanistan en Mali. Van hen is 80% burger. In de kapel centraal op het ereveld worden 130.000 mensen herdacht die geen aanwijsbaar graf hebben.

Wat gaan we doen?

We vragen vrijwilligers om een oorlogsslachtoffer van ongeveer dezelfde leeftijd achter de grafsteen plaats te nemen. Zo geven zij voor even een gezicht aan degene, wiens leven zo abrupt is geëindigd.

Wie krijgen een gezicht?

De bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers: militairen en burgers. Zij verloren hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna – zoals in voormalig Nederlands-Indië of tijdens internationale (vredes)missies.

Algemeen

Geproduceerd door:

In opdracht van:

Contactpersoon:

Drs. Carel Banse

Projectmanager

Email: carel@geefeengezicht.nl

Mob.: 06 44752934

Mede mogelijk door:

 

Multimedia

Uitzending RTL4 2016

Herdenking Nationaal Ereveld Loenen 2018

Uitzending Omroep Gelderland

NOS Journaal 2 mei 2016

Fotogalerij

Bijzonderheden