"Van een verloren moederland naar verloren in een vaderland."
In 2020 vieren we het einde van de Tweede Wereldoorlog en 75 jaar vrijheid in Nederland. In het overzeese gebiedsdeel van het Koninkrijk der Nederlanden eindigde de Tweede Wereldoorlog echter pas op 15 augustus 1945.
Door het eenzijdig uitroepen van de Republiek Indonesië op 17 augustus 1945 en de daarop volgende Bersiap tijd was de vrede voor veel leden van de Nederlands-Indische, Moluks Nederlandse en Nederlands-gezinde gemeenschap nog lang niet voelbaar.
In de jaren '50 en '60 zijn meer dan 300.000 van hen naar Nederland uitgereisd; zij hebben in Nederland en elders met hun vele vormen van verlies moeten leren omgaan.
De Indische geschiedenis van Nederland kent vele facetten en hoofdstukken. Om dit wat meer tastbaar te maken hebben we hieronder een tijdlijn geplaatst.
Hier zijn ook de persoonlijke verhalen vanuit de direct betrokkenen in beeld en geluid te bekijken. In de video’s komen verschillende facetten en hoofdstukken aan bod.
Op deze manier geven we een gezicht aan een belangrijk onderdeel van onze eigen Nederlandse geschiedenis. Met dank aan allen die belangeloos meewerkten en hun verhaal wilden delen.
De beelden, muziek, gesprekken en montages zijn gemaakt door www.geefeengezicht.nl
Leden van de eerste generatie Indische Nederlanders in Nederland en hun (klein)kinderen.