Lihat, Dengarkan dan Merasa: Zie, luister en voel
Thema: Nederlands-Indie
Lihat, Dengarkan dan Merasa: Zie, luister en voel
Deelnemers: 15
Aanvangsdatum: 1 juni 2021
Einddatum: 15 augustus 2023
Bijeenkomst:

Wat is er gebeurd?

In Nederlands-Indië eindigde de Tweede Wereldoorlog op 15 augustus 1945. Door het eenzijdig uitroepen van de Republiek Indonesië op 17 augustus 1945 en de daarop volgende Bersiap tijd was de vrede voor veel leden van de Nederlands-Indische, Moluks Nederlandse en Nederlands-gezinde gemeenschap nog lang niet voelbaar. In de jaren '50 en '60 zijn meer dan 300.000 van hen naar Nederland uitgereisd. Op 21 maart 1951 arriveerden in Rotterdam de eerste Molukkers, die in dienst waren van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) en hun familieleden.

De verhalen, die we vastleggen zijn verhalen van deze eerste generatie Molukkers. Ook gebruiken we hun familiearchieven en spreken we met hun (klein)kinderen over de geschiedenis van hun (groot)ouders en wat dat voor hen betekend heeft.

Wat gaan we doen?

In opdracht van de Stichting Molukkers bij de Krijgsmacht produceert de Stichting Verbinding door Verbeelding, ook bekend onder de naam Stichting Geef een Gezicht, video’s met verhalen van de eerste generatie Molukkers in Nederland en hun kinderen.

De documentaire en de video's, die via social media kanalen worden verspreid, geven inzicht in de onderbelichte geschiedenis van de Molukkers en vragen (meer) aandacht voor de lokale herdenkingen van de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. Het project heeft daarmee ook een educatief karakter. Met dit project willen we de verschillende Molukse groeperingen, entiteiten, stichtingen en verenigingen met elkaar verbinden. De presentatie van de documentaire aan deelnemers en hun familieleden wordt via een livestream uitgezonden, zodat maximaal aantal geïnteresseerden daarvan kennis kunnen nemen. Met de nationale herdenking 15 augustus 1945 in 2023 wordt het project afgesloten.

Wie krijgen een gezicht?

Leden van de eerste generatie Molukkers in Nederland en hun (klein)kinderen.

Algemeen

Geproduceerd door:

In opdracht van:

Contactpersoon:

 

Arthur Julia Dias-Sanaky

Projectmanager

Email: keluarga.a.dias@gmail.com

Mob.: 06 83800862

Mede mogelijk door:

 

Ik Geef Een Gezicht
Doelgerichter

 

Ik geef een gezicht

 

Multimedia

Hena Masa Waya (Moluks Volkslied)

Op weg naar huis: Molukkers in hun laatste kamp

De Erfenis, 70 jaar Molukkers in Nederland

Opheffing KNIL 26 juli 1950

Fotogalerij

Bijzonderheden