Bakels F.B.
Floris Bertold
Leeftijd: 84 jaar
Bakels F.B.
Geboren | 19 juli 1915,
Den Haag
Overleden | 15 april 2000,
Bussum
Rustplaats |
Laatste woonplaats | Bussum
Ik krijg een gezicht door |
Tijdens Event |

Kampnummer

99718

Levensverhaal

Floris heeft van 9 april 1942 tot 17 juli 1942 vastgezeten in Hotel Oranje. Hij is daarna op 25 oktober 1943 vanuit Kamp Amersfoort getransporteerd naar Natzweiler. Opa 6 september 1944 wordt hij getransporteerd naar Dachau, waar Floris op 29 april 1945 wordt bevrijd.

Aanvulling door deelnemer

Multimedia

Een bij uitstek Nederlands boek met een Duitse titel. 'Nacht und Nebel' was een sinister begrip in 1940-1945. 'NN-Häftlinge' waren van ernstige vergrijpen tegen de Duitse bezettingsmacht in Europa verdachte politieke gevangenen die, al dan niet door Duitse krijgsraden te velde ter dood veroordeeld, door de Gestapo werden afgevoerd naar speciale concentratiekampen - zoals Natzweiler hoog in de Vogezen - om daar spoorloos en voorgoed in de mist van de nacht te verdwijnen.

Floris Bakels heeft bijna drie volle jaren een dagboek bijgehouden, dat grotendeels bewaard is gebleven. Dit boek is een zeer indringend kampverslag, vooral door de gruwelijkheden die Bakels moest meemaken, ondergaan en verwerken. Van deze verwerking - voor zover zulks mogelijk is - zijn deze herinneringen de vrucht, geschreven ten dele dertig jaar na het gebeuren. Het indringend realisme en de aantoonbare kracht van zijn geloof maken waar wat L. de Jong ervan zegt: 'in ons taalgebied is geen herinnering zo zuiver en treffend vastgelegd, nergens vindt men zo'n appel tot de lezer`.